X hits on this document

28 views

0 shares

0 downloads

0 comments

7 / 10

LEGISLATIV

TVA si cheltuieli de intretinere nedeductibile, pentru masinile firmelor

Proiectul de ordonanta de urgenta pentru modificarea Codului Fiscal, elaborat de Ministerul Finantelor Publice (MFP), nu permite deducerea TVA, la achizitionarea autovehiculelor, si nici deducerea cheltuielilor de functionare, intretinere si reparatii, inclusiv cheltuielile privind combustibilul.

Cheltuieli de intretinere Proiectul de OUG al MFP vizeaza o serie de masuri financiar-fiscale, care nu permit deducerea cheltuielilor de functionare, intretinere si reparatii ale autovehiculelor, inclusiv cheltuielile privind combustibilul, atat in cazul societatilor comerciale, cat si in cazul persoanelor care desfasoara activitati independente. Astfel, la calculul profitului impozabil si al venitului din activitati independente nu vor fi deductibile "cheltuielile de functionare, intretinere si reparatii, inclusiv cheltuielile privind combustibilul, aferente vehiculelor rutiere motorizate care sunt in mod normal utilizate pentru transportul rutier de persoane, cu o greutate maxima autorizata care sa nu depaseasca 3.500 kilograme si care sa nu aiba mai mult de 9 scaune de pasageri, incluzand si scaunul soferului (...)". Exceptie fac vehiculele care sunt utilizate pentru transportul cu plata de persoane, cum este de exemplu activitatea de taxi, si cele utilizate pentru inchirierea catre alte persoane sau instruirea de catre scolile de soferi. Mai mult, proiectul de OUG abroga prevederile care stabilesc, in prezent, ca au deductibilitate limitata la calculul profitului impozabil "cheltuielile de functionare, intretinere si reparatii aferente autoturismelor folosite de angajatii cu functii de conducere si de administrare ai persoanei juridice, deductibile limitat la cel mult un singur autoturism aferent fiecarei persoane fizice cu astfel de atributii".

Contribuabilii pot urmari stadiul solutionarii Deconturilor de TVA, pe site-ul ANAF

" Persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA, potrivit art. 153 din Codul fiscal, care depun deconturi cu sume negative de TVA cu optiune de rambursare, au posibilitatea sa urmareasca, incepand de luni, stadiul de solutionare al acestora, pe site-ul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF)."

Contribuabilii interesati de acest aspect pot accesa pagina de internet a Agentiei Nationale de Administrare Fiscala www.anaf.ro, sectiunea Informatii/ Stadiul de solutionare a deconturilor de TVA", se arata intr-un comunicat al ANAF. Pentru a afla stadiul de solutionare al unui decont cu suma negativa de TVA cu optiune de rambursare, contribuabilii se vor identifica cu urmatoarele elemente: - Codul de identificare fiscala, utilizat la completarea decontului de TVA - formular 300 cu optiune de rambursare; - Luna si anul la care se refera decontul cu optiune de rambursare; - Suma solicitata la rambursare (se preia din Decontul de TVA cu optiune de rambursare randul "Soldul sumei negative de TVA la  sfarsitul perioadei de raportare"). Totodata, ANAF precizeaza ca situatia deconturilor de TVA cu optiune de rambursare aflate in stoc este prezentata si actualizata lunar pe site-ul institutiei.

” LEGIS

Aproximativ 25 % din problemele de zi cu zi ale unei institutii, unitati economice sau de invatamant sunt direct sau indirect legate de “ jungla legislativa ", fie că este vorba de plata impozitelor, a taxelor, a modului de calcul sau probleme din sfera sociala sau altele. . .

8

BH Bussines    

Document info
Document views28
Page views28
Page last viewedFri Jan 20 00:14:21 UTC 2017
Pages10
Paragraphs252
Words3558

Comments