X hits on this document

Word document

TIHOMIR JOVANOVIĆ – TOĆA - page 3 / 78

327 views

0 shares

0 downloads

0 comments

3 / 78

Постепено се преко тумачења Стаљинових "Питања лењинизма" прешло и на друштвено-политичке теме. Да ли је Стаљин већи од Лењина? Било је то прво јеретичко питање које нас је одвело у пределе опасне смелости.

Тоћа и Звонко су исказали став да се Стаљин не може поредити са Лењином. Настала је нека језива тишина и ја сам се грдно уплашио. Неко је хтео да саму ствар ублажи па је рекао да се друг Тито може поредити и са Лењином и са Марксом. У једном тренутку Звонко је рекао да Тито није никакав интелектуалац и да не уме чак ни да говори. Тоћа се убацио са тврдњом да Стаљин такође није научник. Имао сам осећај да падамо у бездан, да идемо у неки пакао. У овом тренутку неко је додао да се за време окупације могао да ви-ди огроман плакат на коме су били вођи Октобарске револуције које је Стаљин стрељао, обешени попови како висе на вешалима, поворке се-љака које одводе у Сибир. Неко је рекао да није тачно да су постојали такви плакати. Један други је изјавио да је његов брат, скојевац, цепао такве плакате кад не види нико.

Састанци су се одржавали често. Тоћа је показивао неку дебелу књигу у којој пише да је Лењин имао сифи-лис. Неко је, можда Звонко, говорио да је Карл Кауцки рекао све што тре-ба да се каже о Октобарској револу-цији.

Крста је изненада дрекнуо да су и партизани вршили злочине. Стре-љали су његовог деду, Милтена, пот-пуно невиног. Крста је још додао: У свету владају власт и новац. Код нас само власт вреди. Никакво знање, никакав таленат. Тоћо, тебе ће да ухапсе. У ОЗНИ су ме питали за тебе и за Звонка.

Ништа лоше нисам рекао.

Кад из ове удаљености погледам тај Тоћин кружок чудим се интуици-ји и зрелости тих дечака. Храбри нис-мо били. Уопште нисмо до краја били свесни у шта смо се упустили. Међутим, било је то прво истински демократско тело у нашој земљи.

Касније су сви чланови кружока постали истакнути ствараоци.

Кружок је престао да постоји одмах после Резолуције Информбироа.

Knjige dr T.Jovanovića - Toće – Enciklopedijski duh na delu

U svojim  knjigama (Misli koje leče, Nepoznati svet snova, Prvih 100 pitanja za psihijatra, Čovek na bespuću ili Kako pronaći sebe, Pamćenje veliko čudo prirode Parapsihologija između mistike i nauke), Tihomir Jovanović, napravio je briljantan pokušaj da se zamisli nad pitanjem o svetu i čoveku. On ističe potrebu čoveka za pravom istinom, za životom sa pravednim duhom, pravim Bogom. Autorov tekst je prožet prezirom prema lažima i pakostima svih vremena. On svoj analitički i sintetički duh usmerava, pre svega, na brojne pojave koje je teško objasniti.

U svojoj knjizi Misli koje leče, ukazao je da nema pravog izlečenja i zalečenja u psihihatriji, bez primene Petodimentzionalnog pristupa u lečnju (telo, duša socijum, ergo-i rekreativna terapija).

Tihomir Jovanović s nostalgijom tvrdi da je lako bilo drevnim narodima koji su imali Raj za pravedne, poštene, verne, darodavce, ispunjenih ljubavlju. Pakao za prevarante, kradljivce, lažove, špekulante,  i za ubice svih kategorija. “U raju je bio Bog sa anđelima, apostolima i svecima, bio je tu i Alah, sa prorocima, kao i umrlih u mučeništvu poginulih za pravednu veru“.

U svojoj drugoj knjizi Nerpoznati svet snova, pored pregleda pristpa snovima Jovanović ističe da bez razmavanje Fokalne teorija snova, teško je shvatiti snove, njihovo tumačenje i korišćenje u terapijske svrhe. To je moguće iz razmevanje pojma Elementarnih psihičkih funkcija, koje su u direktnoj vezi sa uticajem naslednih, genskih faktora i samoga mozga odgovornog za produkciju duše.

Ćoveka kao indiviuu T. Jovanović, shvata kao svet za SEBE. Nasuprot tome ističe on: „Nebo je prepunjeno zvezdama, a to su sunca, oko kojih kruže planete. Svima je poznato

Document info
Document views327
Page views327
Page last viewedTue Jan 24 07:37:02 UTC 2017
Pages78
Paragraphs1695
Words28746

Comments