X hits on this document

Word document

TIHOMIR JOVANOVIĆ – TOĆA - page 31 / 78

313 views

0 shares

0 downloads

0 comments

31 / 78

и њеног даљег развоја од стране оних који увиђају да су и психијатријски пацијенти мислећа и морална бића и да им је неопходна свестрана реинтеграције укључујући и духовну, најважнију сферу сваког човека.

NEPOZNATI SVET  SNOVA

mistika, nauka,  filozofija,  praksa

IPA, Miroslav, ;Beograd, 2000

ZAKLJUČAK

U prilazu snovima postoje razni načini. Opredelili smo se za jedan, po malo specifičan pristup. Kako se većina ljudi interesuje za snove, želja nam je bila da pristup bude shvatljiv ne samo za stručnjake, nego i za one kojima su snovi zanimljivi kao štivo koje izaziva znatiželju i onih kojima knjiga je draga, ali za nju "nemaju vremena". Najpre to bi bio jedan pristup u kome se odvaja, a istovremeno povezuje mistično, literarlno, filozofsko, religionzno, naučno, a donekle i praktično korišćenje snovima.

Snova ima raznovrsnih, kratkotrajnih, odmah zaboravljenih, do onih koji su dugi i odvijaju su na više načina i u više dimenzija. Ima ih povezanih, besmislenih, lepih i čudnih, tužnih i smešnih, opasnih i punih uživanja. Ima "značajnih", ali i “beznačajnih”, a ovi drugi bi bili predmet posebnog zanimanja svakog pojedinca, sa više pitanja i bezbroj zagonetki i ne samo snevača. Između ovih krajnosti, postoji onaj prostor koji obuhvata središni ili raznovrsni deo i odnosi se na bezbroj mogućnosti i niza varijanti u kojima se snovi ispoljavaju.

Ovim se ne pretenduje da o snovima kažemo mnogo i prevashodno novo, niti da damo sve odgovore na bezbroj zagonetki, koje bi čitalac želeo da razjasni. Ovim se zapravo daje jedan uvod u pristupu snovima. I nešto više od toga. Bez naglašene skromnosti ukazujemo na puteve kako treba prići snovima u njihovom poreklu, tumačenju i korišćenju. Izneli smo jedan pogled na odnos spavanja i snova, našu - fokalnu teoriju snova, tačnije polifokalnu teroriju snova, koja se javlja tokom penetracije snova iz nekih oblasti nervnog tkiva, pojedinih biohemijskih i anatomskih, ali i psihičkih struktura. Spavanje, a posebno snovi su “mesto susretanja” između duše i tela.

Snovi imaju jedno neumitno svojstvo, oni su selektivno istiniti, da razotkrivaju naš duševni život, našu ličnost. Neki snovi ništa ne skrivaju. Radi toga i ulivaju najveće poštovanje od interesenata. Može se smatrati "da snovi mogu biti jedna prava autolaboratorija Sa druge strane, oni predstavljju veći ili manji, ali verni “deo  sveukupnosti” duševnog života. Oni obuhvataju prošlost, sadašnjost, pa i budućnost, izvor su najraznovrsnijih mogućnosti i bezgraničnih, ne samo stručnih preokupacije, literarnih interesovanja, nego i spekulacija kao i mahinacija. Snovi su i krucijalni dokaz veze između misticizma primitivne misli i savremene magije, ali i lagono mesto za manipulisanje  “trgovaca lakovernim”.  Da bi ukazali na te veze mi smo se u našem radu osvrnuli na neke istorijske tekovine, ukazivali na elemente mistike, magičnosti, na neke filozofe koji se bavili snovima i njihovim objašnjavanjem. Ukazali smo da su pomenuti istraživači jako dobro poznavali snove, za svoje doba ili bili i ispred njega. Učinili smo niz pokušaja u razumevanju  snova, tokom istorijskog perioda, ali ne zanemarvanja tih istorijskih tekova pod pritiskom obilja “novih” informacija. Uprkos tome, mi smo svesni naših manjkavosti. Pre svega nedostaju nam potrebna eksperimentalna laboratorijska ispitivanja. Donekle smo pokušali to da nadoknadimo kliničkim, biografskim, sopstvenim opisom snova klijenata, pacijenata ili autoopservera. Takođe smo se služili i sopstvenim opservacijama, kao i višegodišnjim tumačenjema na hiljade snova. Izradili smo i naš praktičan pristup i opisali metodu tumačenja snova –

Document info
Document views313
Page views313
Page last viewedSun Jan 22 18:46:28 UTC 2017
Pages78
Paragraphs1695
Words28746

Comments