X hits on this document

Word document

TIHOMIR JOVANOVIĆ – TOĆA - page 34 / 78

296 views

0 shares

0 downloads

0 comments

34 / 78

na zmiju u snu. Uskoro se pojavio i gnojno žarište (absces), koji su hirurzi otvorili. Takodje je “proradila” i fistula.  Zar se ne može reći da je san na samom početku procesa ukazivao da “se nešto događa u sedalnom predelu pacijentkinje koja je sanjala zmiju, iz čijih ustiju izbija tečnost pri pritisku vrata zmije?”. Osnovni uslov je da lekar sasluša snove svojih pacijenata. Ima li on vremena za to? Kako bi neki psihoanalitičari protumačili ovaj san? Najpre zmija – znači pojačan seksualni libido, nezadovoljen libido, iz ustiji zmije izlazi tečnost. Nije li to dokaz da je upravo to sperma? Krunski dokaz nezadovoljene žene u seksualnoj sferi? A šta je stvarno? Šta ta jadna žena doživljava?! Ima preko 50 godina, dva neoženjena sina i još absces u glutealnom predelu. Reklo bi se da joj seks na pamet ne pada.

Odgovor na ovakva i niz sličnih pitanja pokušalo je da pruži više autora. Tako je Majorov F.P. sa svojim saradnicima razmatrao odnos izmedju sna i fizioloških zbivanja u organizmu u svojoj knjizi “Fiziološka teorija snova”, 1951. Nakon više godina rada pojavljuje se i knjiga “Nervni mehanizmi snova” (1970.g.) Eksperimente koje je vršio Majorov ukazali su na neurofiziološku, odnosno patofiziološku vezu sa snovima, pri ovome su korišćena i sopstvene obeservacije snova, onih koji su učestvovali u pomenutim eksperimentima.

Sada se možemo vratiti da ukažemo na pomenuti san štrcanje tečnosti iz ustiuju zmije”. U sedalnom predelu je počeo proces, senzacije su u obliku zmije. To je za snevačicu veoma neprijatno. Iz njenih ustiji izlazi tečnost, ali na pritisak. Ona želi da se oslobodi tog nepoznatog sadržaja. Tada je počeo gnojni proces – infiltracija, oblik zapaljenja. Šta je tu bliže medicinskom stručnjaku? Gnoj, ili neuzvraćeni seksualni nagon?

Objašnjenje bi se moglo prepustiti proizvoljnom tumačenju lekara. To je jedna od osnovnih manjkavosti snova u pogledu njihove primene u dijagnostičke svrhe.

Pacijent sanja da mu se zmija uvija oko vrata i glave. Kako da protumači lekar ovaj san, posebno ako je upamaćen samo taj delić možda znatno opširnijeg sna? Opet ista dilema pojava tumora nakon nekoliko meseci donekle može da razreši dilemu. Može se desiti da neka osoba ima početni patološki proces, ali istovremeno i željna erotike i seksa.

Milošević je sa izvesnim zadovoljstvom pročitao ceo gornji tekst. Primetio je da je to najznačajniji deo knjige jer je tu Toća, nasuprot Frojdu, dao je svoju diferencijalnu teoriju snova (iskaz je Miloševićev). „Pored psiho-analitičkog pristupa koji pati od hipergeneralizacije, dr Jovanović je ukazao na psiho-somatski metod tumačenja snova i, s obzirom na svoj diferencijalni princip, nije tvrdio da je to jedini mogući način tumačenja snova. Ovo je verna reprodukcija Miloševićeve rečenice a nju sam zapamtio jer je baš tada moje osečanje zavisti postalo najintenzivnije.

Na kraju Milošević je zaključio da je knjiga Nepoznati svet snova, značajan doprinos psihijatriji u Srbiji kao i o učenju o snovima i njihovom tumačenju.

3o januar 2008                                                           Dušan Stošić

ČOVEK NA BESPUĆU,

Stručna knjiga,, 2002

ZAKLJUČAK

Document info
Document views296
Page views296
Page last viewedFri Jan 20 17:05:35 UTC 2017
Pages78
Paragraphs1695
Words28746

Comments