X hits on this document

Word document

TIHOMIR JOVANOVIĆ – TOĆA - page 39 / 78

237 views

0 shares

0 downloads

0 comments

39 / 78

društva. Ukazuje na međusobne odnose i odgovornosti za skladan razvoj i bezbolnog razrešavanja društvenih protivurečnosti, koje se objektivno javljaju i deluju.

Imamo pred sobom jedan veoma sveobuhvatni rad o čoveku, čovečnosti i svim psihofizičkim, duhovnim i drugim svojstvima i ispoljavanjima. I tu dolazi do jedinstva teorije i prakse u naučnoj sferi i u oblasti morala, humanizma, estetike i psihologije.

Ono što bismo posebno istakli, to je jedan kritički pristup T. Jovanovića, u vremenu ekoloških i moralnih padova, ali kod njega provejava jedan vedar, optimistički duh, pod uslovom da čovek uzme u obzir svoje prave mogućnosti on odista može naći sebi pravi put uprkos naizgled, današnjem bespuću.

Imajući u vidu vrednost ove knjige smatramo ds će dobro doći kao edukativno štivo, ali i za podizanje naučne svesti iz nauka kojima se autor, dr Tihomir Jovanović bavio kao poznati stručnjak i naučnik u oblasti neuropsihijatrije i drugih srodnih disciplina. Stoga preporučujemo da se i objavi.

Beograd, 10.04. 2002.god.

Prof. dr sci  Milan Miladinović

PRVIH 100 PITANJA ZA PSIHIJATRA

ONO ŠTO STE HTELI, A NISTE MOGLI BRZO DA SAZNATE

IPA, Miroslav, Beograd, 2003

ZAKLJUČAK

Ova knjiga ne može svima pomoći, čak i kojima bi i mogla. Na žalost, u veku interneta, personalnih računara, televizije i drugih elektronskih uređaja, dobar deo mladih ljudi ne želi da uloži potreban napor da aktivno "čita slova", jer im je i školskih knjiga "preko glave". Ipak, nemaju svi elektronske uređaje, a ima i onih koji još vole knjige i pored modernih medija. neko će i to poželeti. Eto, za njih je napisana ov knjigu. Godine su naša neumitnost, ma koliko želeli da pobegnemo od njih. I ne samo od njih.

Kome je, zapravo, ova knjiga upućena?  Verovatno svakome koga nešto interesuje iz psihijatrije. Ipak, ona ima "neka ograničenja", ali i neke prednosti.

Knjigu mogu čitati i psihijatri. Tokom terapijskih seansi (grupne psiho i socioterapije, radne i rekreativne terapije) psihijatri bili prisutni kako na specijalističkom stažu, ili u svojstvu specijalista učestvovali se u postavljanju pitanja, tako i spremnosti, da se i pruži neki od odgovora.

Poznato je da se u svakoj struci, pa i u psihijatrijskoj, svakodnevno stiču nova iskustava, nove tekovine, rezultati i znanja. Mi odgovaramo na pitanja prema našim uslovima.,posebno  prema našem trenutnom stavu odnosno poznavanju materije. Dobronamerni, ali i oni koji to nisu, mogu nam ukazivati na naše omaške, jer ništa nije savršeno i ako mi težimo tome cilju.

Kao što smo rekli, neka pitanja, koja se često postavljaju, dotiču razne oblasti. Moguće da na većinu od njih ne možemo dati potreban odgovor. Što smo se ograničili na broj sto? Kada budemo došli do kraja sa pitanjima, do tog broja, videćemo da li je ostala neka

Document info
Document views237
Page views237
Page last viewedFri Dec 09 19:33:17 UTC 2016
Pages78
Paragraphs1695
Words28746

Comments