X hits on this document

Word document

TIHOMIR JOVANOVIĆ – TOĆA - page 4 / 78

320 views

0 shares

0 downloads

0 comments

4 / 78

da se i naša Zemlja okreće, kao druge planete, oko naše zvezde, oko Sunca. Ono samo se takođe kreće nekom ogromnom brzinom unutar naše Galaksije. A svemir je ispunjen za sada beskrajno udaljenim galaksijama, koje do sada još nisu izbrojane. Svaki novi, precizniji, moderniji teleskop otkrije po neku galaksiju, udaljenu preko milion svetlosnih godina. Svemir se stalno širi, već preko desetak milijardi godina. Samo se može pretpostaviti da Univerzum pulsira, od jedne beskrajno male tačke, do beskrajnog prostranstva“.

Još je stari Heraklit rekao «sve teče, sve se menja!». Po utvrđenom «krugu», u kome se javlja posred starog uvek i nešto novo. Tako ima stalne potrebe da ljudski duh bude ispunjen nemirom, i da istražuje“.

Ovaj pokušaj odgovaranja na teška i složena pitanja praćen je i autorovom skepsom. Tako se on na jednom mestu pita :“Da li je ovo još jedan don-kihotski pokušaj da se pruže odgovori?“

Tihomir Jovanović pruža jedan ključ, koji daje dosta kategoričan i jasan odgovor. Sve to potkrepljeno je bogatom argumentacijom u toku koje je došla do izražaja nesvakidašnja erudicija i gde se pokazuje radoznalost stvaralačkog duha.

U knjizi Čovek na bespuću ili kako pronaći sebe Jovanović je ukazao na brojne probleme koje prate savremenog čoveka, ali i puteve kako ih treba savlađivati, uz stalni borbi sa poteškoćama isboriti se sa bolji život scvakog pojedinca..

Da bi ovi problemi bili jasniji svakom pojedincu nabolje je prikazano kroz knjigu Prvih 100 pitanja za psihijatra, gde kroz svako od ovih pitanja pružaju se i direktni, praktični saveti u savlađivanju problema koji se mogu javiti i psihijatrijskoj praksi.

Temama koje ovaj autor razmatra u svojim knjigama prilazi se sa raznih strana: na pojave se gleda iz uglova psihijatrije i psihologije, fizike i biologije, epistemologije i filozofije i argumentacija je vođena kako logičko-metodološki tako i opširnim ekskursima u istoriju tematskih oblasti. Brojni moto-citati upoznaju nas sa stavovima velikih umova prema tezama i zaključcima postavljanih i izvođenih u knjigama, a leksikografske deonice su u funkciji celine.

U svojoj knjizi Pamćenje, veliko čudo prirode ukazao je na stalnu vezi između promena u svetu fizičkog, biološkog i psihološkog, kao i na puteve kako da se  lakše sačuva pamćenje koje se želi, od onoga što predstavlja nepotrebno i štetno, tj. zaboravljanje.

Po Tihomiru Jovanovicu sve pojave sveta oko nas dele se u tri osnovne forme egzistencije (fizike, biologije, duha).  Kategorički se tvrdi da unutar, kao i izvan njih ne postoji ništa. Tri su oblika: svet fizičko-hemijskog, svet živih bića i svet duha.

Svet fizičke egzistencije, je sve ono što postoji izvan čoveka, izvan živih bića, a istovremeno je predmet izučavanja fizike, hemije, biofizike, astronomije, odnosno nauka koje izučavaju materijalne, fizičke odnosno fizikalne odnose unutar toga sveta. Vladaju zakoni jednostavnih odnosa. Postoje jedinice u kojima se može primeniti matematika, kojom se mnogo može objasniti. Svi odnosi ne  mogu  se meriti matematičkim zakonitostima u kojima vladaju  jasni, elementarni odnosi koji imaju svoju  zakonitost koja se tek duhovnim sadržajem može jasno uočiti.

Svet živih bića obuhvata sve ono što se reprodukuje na bilo koji način. Nauka koja ih izučava je biologija ali i ostale nauke koje se bave živim bićima. Matematika se može uslovno primeniti, ali nikada se njome ne mogu razrešiti problemi koji se postavljaju, jer se ništa ne može svesti na «proste odnose», jer je reprodukcija osnovni postulat. Jedan i jedan, nisu dva nego i dva i više od dva.

Treći oblik egzistencije je svet duha, svega što proizvodi ljudska svest u bilo kakvom obliku i može da pravi od uobličavanja fizičkog sveta, obrade i živih bića, ali i da proizvodi i sve oko sebe. Svet duha uobličava svoju okolinu, pravi puteve, pripitomljuje životinje, izgrađuje prevozna sredstva, zgrade, kanališe reke, mora, izgrađuje letilice, pa i satelite koji se kreću svemirom. Sama matematika je predmet duha, kao i svi oblici koji su produkt rada

Document info
Document views320
Page views320
Page last viewedMon Jan 23 19:33:04 UTC 2017
Pages78
Paragraphs1695
Words28746

Comments