X hits on this document

Word document

REPUBLIKA HRVATSKA - page 5 / 14

60 views

0 shares

0 downloads

0 comments

5 / 14

Prednost šaha u odnosu na većinu sportova je potpuna ravnopravnost spolova u šahovskoj igri. Poželjno je da šahovske skupine budu mješovitog sastava čime se razvija vještina komunikacije među spolovima. Tako se stvara životno uvjerenje o ravnopravnosti spolova što je važno za budući život djece.

Slično tome šahovska igra pruža mogućnost ravnopravnog nadmetanja između učenika sa invaliditetom (npr. Osobe u invalidskim kolicima, slijepe osobe i sl.) i učenika bez zdravstvenih poteškoća. Ta činjenica pomaže da polaznici šahovskih škola stvore ispravan stav o osobama s invaliditetom.

Šah pruža mogućnost ravnopravnog nadmetanja učenika različite dobi što u praksi znači primjerice da učenica trećeg razreda može pobijediti učenika osmog razreda.

Tijekom treninga i natjecanja velika bi se pažnja posvetila korektnom odnosu prema protivniku. To je osobito važno u školskom okruženju kada se zna za sve rašireniju pojavu raznih oblika nasilja među djecom. Šah, osim što djecu uči važnosti poštivanja pravila, razvija mnoge sposobnosti koje mogu utjecati na zdrav razvoj ličnosti djeteta i u konačnici ga navesti da izbjegava nasilje u komunikaciji i rješavanju problema.

Tijekom igre i treninga neprihvatljivo je bilo kakvo ometanje protivnika ili vrijeđanje, a da o nekakvom fizičkom nasilju da i ne govorimo. Tijekom odvijanja treninga i natjecanja učenicima se ukazuje na važnost poštenog i korektnog odnosa prema protivniku i protivničkoj ekipi, uvažavanje različitosti, poštivanje šahovskih pravila, kulturno ponašanje tijekom i nakon partije, ravnopravnost spolova, izbjegavanje nepristojnih izraza i svih vrsta nasilja. Time smo napravili velik korak u prevenciji neprihvatljivog ponašanja. Stavljajući pred učenika obavezu poštivanja šahovskih pravila kod učenika se afirmira poštenje kao temeljna životna vrijednost.

3. Obrazovne mogućnosti šaha u razvoju djece

Osim pozitivnog utjecaja na odgojni razvoj polaznika šahom se može utjecati i na poboljšanje obrazovnih sposobnosti.

Tijekom provedbe šahovskih aktivnosti izmijenjivalo bi se učenje i spoznavanje, stjecanje radnih navika i vještina pa sve do provjere i primjene stečenog znanja u praksi. Kroz šahovski trening i natjecanja kod učenika nastojalo bi se potaknuti razvoj sposobnosti koje pomažu u savladavanju i usvajanju nastavnog gradiva: pamćenja, pozornosti, koncentracije, brzine računanja, vizualnog predočavanja, prostornog snalaženja, prihvačanje znakova i simbola, ovladavanje pisanim tekstom, logike razmišljanja i  rasuđivanja. Tijekom igranja šahovskih partija polaznici vježbaju predviđanje protivnikovih poteza te ispitivanje ispravnosti vlastitih.

Document info
Document views60
Page views60
Page last viewedWed Jan 18 14:25:24 UTC 2017
Pages14
Paragraphs327
Words2694

Comments