X hits on this document

PDF document

The%20History%20of%20the%20YMCA%20in%20Wales.PDF - page 67 / 137





67 / 137

justified positive consideration; the two Holiday Centres had already proved to be sound financial enterprises. Furthermore, the view was expressed that the proposed work could be accomplished more satisfactorily and cheaply by the Council's building squad than by employing a building contractor.

After due discussion, the President, Hon. J. H. Bruce, indicated that the scheme outlined had his agreement. The Committee resolved that the proposals be adopted and that the work be carried out. Progress of the scheme for each centre would be determined by the availability of building

licenses and the building squad.

The stores buildings, having been put up for sale,

attracted early

prospective purchasers. Eventually it was sold for £15,250 having been constructed four years earlier at a cost of £6,500.

The Finance and Revenue Committee decided to return £5,000 to the London National Council, a similar amount having been received towards the building costs of the Stores. It also agreed that the balance of the surplus be divided equally between the capital accounts of Glan-y-Mor,

Glanmorfa, and Co leg y Fro, Rhoose.

At the same meeting, the Chairman,


Tom Jones,



requested the National Secretary to record in the minutes of the meeting, the thanks of the Committee to him for the work which had been put into the preparation of plans and the erection of the Stores building, the sale of which had provided so substantial a financial surplus.

Prospective Extensions - Glan-y-Mor

The committee responsible for the Management of Glan-y-Mor claimed the first use of the available labour for their extensions. Their requirement included a large conference hall to accommodate three hundred people, a Warden's flat and new bedrooms.

Starting from a gable end previously erected opposite the kitchen, the new section was to follow the building line of the frontage of the main building towards the approach road from the lake, following the bend in the road for about 100 ft.

To provide access for vehicles delivering goods to the kitchen, it would be necessary to bridge a gap in the front wall, sufficiently strong to carry three erected bedrooms and a five foot corridor, linking the corridor of the main building with that of the proposed extension.

The conference hall was to be sited on the first 60ft of the ground floor extension. The Warden's flat would take up all the ground floor of the new wing. The remainder of the two floors would provide bedrooms.

Having consulted the Ministry of Works, it was suggested that the work be undertaken in two parts; a year for each. A licence for building the first section was issued by the Ministry in January 1951 and valued at £5,000, together with appropriate certificates for rationed materials, including timber and steel. The work included the completion of the conference hall and bedrooms as far as the stairway leading from the side entrance to the corridor on the first floor.

The work was completed according to schedule and the necessary accommodation

Document info
Document views175
Page views175
Page last viewedSat Oct 22 05:40:12 UTC 2016