X hits on this document

51 views

0 shares

0 downloads

0 comments

4 / 8

EBT Cityguide

På Weisses Bräuhaus får ølen og maten hjelp av musikanter for å holde stemningen på topp.

Pub til pub i München

Torbjörn Flygt om det bayerske kjøkkenet og Münchens ølhaller og puber.

Av Torbjörn Flygt

Du spiser sannsynligvis bedre i Tyskland enn noe annet sted i Sentral-Europa. Spesielt i Bayern, der katolisismen garan- terer et mer nytelsesintenst forhold til tilværelsen enn i det streberske, protes- tantiske Nord-Tyskland.

I motsetning til for eksempel det fran- ske kjøkkenet, som baserer seg på smør og fløte, er det klassiske bayerske over-

raskende moderne og riktig for vår kost- holdsbevisste tid. Vellaget kjøtt serveres som oftest med en stor salat og knödel, den bayerske varianten av italiensk gnocchi.

Mest kjent er sannsynligvis weisswurst, den hvite, milde kalvepølsen som serveres med brezel, saltkringle, og søt sennep – men kun frem til klokken 12. Deretter anses den ikke som fersk lenger. Bestiller

4 EuroBonus Traveller

du ett minutt etter klokken er slagen, får du et like vennlig som bestemt nein. Samt en anbefaling om noe annet.

Da kan du for eksempel prøve schweinshaxe, som smelter i munnen, eller schweinsbraten, store skiver sprø- stekt skinkestek.

Til det drikker man naturligvis weiss- bie , hveteøl, eller tysk riesling.

På den bayerske landsbygden er restau- rantkulturen levende, med vertshus og bykroer. Det er ikke uvanlig at slakterier og restauranter er å finne under samme tak, med inngang gjennom forskjellige dører.

Men også inne i selve München blir det bayerske kjøkkenet tatt hånd om av bayerne selv. Ikke som turistfolklore, men fordi det er så vanvittig godt. Det er for matens skyld man bør søke seg til de genuine bayerske restaurantene. Og for stemningen, selvsagt.

Foto: Weisses Bräuhaus

Document info
Document views51
Page views51
Page last viewedSun Jan 22 20:31:05 UTC 2017
Pages8
Paragraphs237
Words3409

Comments