X hits on this document

48 views

0 shares

0 downloads

0 comments

6 / 8

EBT Nyheter

SAS miljøvennlige fly

Vi i SAS er opptatt av miljøet og arbeider aktivt innen en rekke områder for å bedre miljøet, enten det gjelder flystøy, utslipp eller forurensing.

En måte vi er med å minske våre fotspor på miljøet, er å fornye vår flyflåte til «state of the art» og nye mer miljøvennlige fly. Gjennom de siste 10 årene har SAS fått en gradvis fornyelse av flyflåten, noe som i praksis betyr at vi har skiftet ut hele 2/3 deler av flyparken. Å fornye flyflåten er viktig, men er langt fra det eneste vi gjør. Bl.a. jobber vi aktivt sammen med flyleverandører for å forbedre teknologi, vi jobber med utvikling av biodrivstoff, har begynt med ”grønne landinger” og monterer vinglets på våre B737, noe som minsker utslippene på lengre flyginger.

2005

2006

2007

2008

Jetfly i SAS:

141

136

138

143

Hvorav nextgen:

73

74

79

84

%-andel nextgen:

52%

55%

57%

59%

Jetfly i Norwegian

14

22

33

40

Hvorav nextgen:

0

0

0

7

%-andel nextgen:

0%

0%

0%

17%

SAS vs. Norwegians flyflåte

2009

2010

138

133*

93

8*

67%

74%*

45

50**

17

22**

38%

44%*

Hva er «Next Generation»-fly? Først og fremst kjennetegnes flyene ved at de har nye og moderne motorer med langt lavere utslipp enn eksempel MD80 eller B737-300. Next Generation- flyene har tatt i bruk avansert teknologi som gjør flyene til de mest økonomiske og miljøvennlige som finnes på markedet.

  • *

    SAS’ plan for flyproduksjon 2010 per oktober 2009.

** Tall fra publikasjoner i/om Norwegian om levering av nye fly per oktober 2009.

Gi riktig gave

Å ha med seg en gave når man kommer på besøk, er en gammel skikk. Men hva som fungerer best som gave, er forskjellig fra land til land. Vi gir her noen råd for ulike land og områder, basert på erfaring. Og uansett hvor du er: Husk at gaver gis og mottas med glede og verdighet. De skal ikke bare pliktmessig skyves over bordet. I Kina og Japan overrekkes gaver og visittkort med begge hender.

Storbritannia: Skandinavisk håndverksprodukter og glass går som regel godt hjem. Mat også, men unngå de mest spesielle rettene med sterk lukt.

USA: Amerikanere skiller seg fra britene ved å legge mindre vekt på gaver i forretningslivet. Men en penn med firmanavn vedlagt papirer som ut- veksles, er akseptert. Når man har fått litt bedre kontakt, er det lov å gi julegaver.

Den arabiske verden: Her har man et annet forhold til bilder og symboler, så unngå bilder og fotografier. Alkohol er heller ingen passende gave. Ellers går det meste greit, gjenstander av glass og messing kan for eksempel passe.

Tyskland: Flere skandinaviske forfattere har et

navn i Tyskland, så en oversatt utgave av hjemlige bøker er en god idé. Kunsthåndverk er også en god gave, mens flagg og vimpler med fordel kan unngås.

Kina: I offisielle sammenhenger forventer kine- sere en gave ved første anledning. Unngå kniver eller skrive med rødt blekk på pakken; begge symboliserer fiendskap. De fleste av de nevnte skandinaviske gaver er populære, men spesielt populært er modellbåter, for eksempel vikingskip, da det betyr lykke og gi og få båter i Kina.

Japan: I Japan verdsettes håndverk, så alt som er vellaget, er populært. Unntaket er kniver, som symboliserer å kutte bånd. Innpakning er en kunst i Japan, så det bør du som giver legge vekt på. Skikken er ikke å åpne gaven i givers nærvær. Hierarki er viktig for japanere. Uavhengig av hvem du har mest kontakt med hos motparten, over- rekkes presanger alltid til den høyeste sjefen som er til stede.

Flere tips finner du på www.staralliance.com, skriv «A meeting of minds» i søkefeltet, så kan brosjyren A Global Guide to Business Etiquette lastes ned.

6 EuroBonus Traveller

Foto: Matton

Document info
Document views48
Page views48
Page last viewedFri Jan 20 08:01:31 UTC 2017
Pages8
Paragraphs237
Words3409

Comments