X hits on this document





10 / 141


This application is for the construction of a two-storey rear extension to the semi-detached property at 225 Whitelees Road, Abronhill, Cumbernauld. A dining room is proposed on the ground floor, while the upper floor will result in a bedroom, study and en-suite to the existing master bedroom. While extending the property, the proposal reduces the number of bedrooms from three to two.


The initial proposal was for the construction of a two-storey side and single storey rear extension, however, it was unacceptable as only one usable in curtilage car parking space was to be provided, when the minimum requirement for a two bedroom house is two spaces.


The property is located within an established residential area, forming part of a row of semi- detached properties.


The site is covered by residential policies in terms of the Cumbernauld Local Plan 1993.

    • 3.1

      My Traffic and Transportation Section were concerned that the initial proposal would result in the removal of the existing side driveway. While the applicant proposed 2 car-parking spaces, it was considered that the parking lacked functionality and was unlikely to be used for this purpose. The amended proposal is acceptable from a Transportation viewpoint, as the existing parking provision remains unaltered.

    • 3.2

      Two letters of representation has been received from the neighbouring proprietor at 223 Whitelees Road. The first was received in connection with the initial proposal for the two-storey side and single storey rear extension. Concerns were raised over the size of the extension, effect on lighting levels, visual impact, lack of adequate parking provision and legal matters pertaining to maintenance and trespassing. These points of objection have on the whole been superseded by the amended proposal. The points of objection received in connection with the amended proposal, and my comments thereon are as follows:-

  • +

    The proposed rear extension is huge, taking up a large area of the rear garden, not including the raised deck area. The situation is made worse by the fact that the application site is a few feet higher than the objector’s land, thus resulting in a significant impact on lighting levels in the property.

The proposed extension is substantial in size, being two-storeys in height and taking up 16 square metres of the garden area. However, it leaves a rear garden area of approximately 52 square metres. The difference in levels is acknowledged, however, the impact of the proposed extension is lessened somewhat by the fact that the roof of the extension is 1 metre lower than roof height of the existing dwellinghouse. The deck referred to has a width of only 1 metre and is required as the floor level of the house is over half a metre higher than ground level. The existing house has a small set of stairs leading up to the kitchen door. The impact on daylight levels will be minimal, as the extension would be almost 5 metres from the nearest point of the objector’s house, only having an effect on the early day sun.

  • +

    The proposal will also have a detrimental effect on the east views from the objector’s rear

windows, which at present enjoy an open aspect.

Document info
Document views463
Page views463
Page last viewedFri Oct 28 10:45:37 UTC 2016