X hits on this document





24 / 26


17th January 2006

A further issue is the visual impact of the extension. The majority of dwellings feature single storey extensions to the rear, the proposed development will therefore be uncharacteristic of the area. Existing rear extensions feature mono-pitched roofs, which when viewed together form a string of gable ends along the back street. This will be interrupted by the proposed extension. Furthermore, should permission be granted, it would be difficult for the authority to resist further developments of this kind. I believe that further extensions would be detrimental to the street-scene and subsequently the character of the conservation area, due to the loss of the large staircase windows, which are a common characteristic of the street-scene.

The final concern is that the extension, again due to its height and proximity to the neighbour, will have an overbearing impact on both adjoining properties, contrary to Policy B14. The high level window and relatively low patio wall may give the occupiers of no. 39 James Watt Terrace, the impression of being overlooked, resulting in a perceived loss of privacy, again contrary to Policy B14.

A photograph of the rear of the property has been included for your reference as appendix C.


I recommend that planning permission be REFUSED for the following reasons:


The proposed extension, due to its height and proximity to neighbouring dwellings, would result in an unacceptable loss of sunlight to adjoining property, contrary to Local Plan Policy B14.


The proposed extension, due to the inclusion of high level window and low level patio wall, would result in a perceived loss of privacy to the occupier(s) of no. 39 James Watt Terrace, contrary to Local Plan Policy B21. The extension would also have an overbearing impact upon both adjoining properties by virtue of its height, contrary to Local Plan Policy B14.


The proposed extension would be uncharacteristic of the area, which is dominated by single storey rear extensions, which create a string of gables along the back street. This, when combined with the loss of the large landing window, would result in a detrimental impact upon the character of the street-scene, which has been designated as lying within the Barrow Island Conservation Area.

Page 24 of 25

Document info
Document views41
Page views41
Page last viewedWed Oct 26 11:53:21 UTC 2016