X hits on this document

695 views

0 shares

0 downloads

0 comments

108 / 125

Danas GAO sprovodi čitav niz finansijskih revizija, revizija performansi, programskih evaluacija, a učestvuje aktivno i u procesu reforme federalne administracije u SAD. Ključne vrijednosti koje GAO promoviše, kao svoje vrhovne vrijednosti, su  transparentnost, integritet i pouzdanost.

Transparentnost se odnosi na prirodu posla GAO. Analitičari, revizori, advokati, ekonomisti, IT eksperti, istraživači i drugi multidisciplinarni profesionalci zaposleni u GAO pomažu unapređenje ekonomičnosti, efikasnosti, efektivnosti i kredibiliteta federalnih organa SAD. GAO ostvaruje svoju misiju sprovođenjem različitih aktivnosti, uključujući finansijske revizije, ocjene programa, pravnu podršku, istraživački rad i sl.

Integritet se odnosi na visoke standarde GAO na kojima počiva njegov način rada. GAO ima profesionalan, objektivan, nepristrasan, neideološki i izbalansiran pristup svim svojim aktivnostima. Integritet je osnovna crta njegove reputacije i prepoznatljivosti u sistemu, a način pristupa poslu ih samo dodatno učvršćuje.

Pouzdanost definiše cilj GAO i način na koji Kongres i američki narod vide njegov rad. Njegovi izvještaji, brifinzi, pravni savjeti i mišljenja su visokog kvaliteta, pravovremeni, korisni, jasni i precizni.

Revizijom do benefita od 46 biliona dolara

Zadatak GAO je da procijeni da li programi federalne administracije SAD omogućavaju ostvarenje planiranih i zadatih ciljeva, vrši evaluaciju uspješnosti rada federalnih institucija, provjerava da li se novac fondova troši efikasno, efektivno i ekonomično.

GAO takodje provjerava navode o vršenju nezakonitih i sumnjivih aktivnosti, daje pravna mišljenja i savjete, a sve sa ciljem da pomogne Kongresu prilikom odlučivanja o nivou uspješnosti rada federalnih organa SAD.

Osnovna misija GAO je da rad federalne administracije SAD učini „transparentnim za američki narod“.

Polazeći od činjenice da za subjekte revizije ima kompletnu federalnu upravu, GAO godišnje objavljuje više od hiljadu izvještaja o izvršenim revizijama, prilikom kojih koristi GAGAS standarde.

Rezultati rada GAO ogledaju se u širokoj lepezi zakonskih akcija, unapređenju rada federalne uprave i bilionima dolara finansijskog benefita za poreske obveznike.

Procijenjeno je da se za svaki dolar uložen u GAO (godišnji budžet GAO iznosi 488.6 miliona dolara) Americi vrati 94 dolara, što na godišnjem nivou iznosi ukupno 46 bilona dolara benefita od rada GAO.

Document info
Document views695
Page views699
Page last viewedFri Jan 20 14:46:47 UTC 2017
Pages125
Paragraphs2489
Words33048

Comments