X hits on this document

648 views

0 shares

0 downloads

0 comments

109 / 125

www.gao.gov web stranica GAO – „Yellow book“

      GAGAS standardi (GAGAS–Generally Accepted Government Auditing Standards) su opšteprihvaćeni standardi revizije u SAD.

     Za razliku od medjunarodnih INTOSAI standarda ovo su nacionalni standardi SAD i svrstani su u 5 osnovnih grupa.

     Objavio ih je United States General Accounting Office 1998. godine.

U stručnoj javnosti poznati su i kao „Yellow book“. Njihova struktura je razvijenija i sveobuhvatnija od INTOSAI standarda.

Najduži mandat u SAD

GAO-om rukovodi Generalni kontrolor koji se bira na period od 15 godina. Dug mandat Generalnog kontrolora (predsjednika GAO) omogućava kontinuitet i stabilnost institucije što pojačava njenu nezavisnost u odnosu na druge grane vlasti koje GAO podvrgava kontroli.

Dužina trajanja mandata Generalnog kontrolora je zuzetak u odnosu na druge institucije u američkom demokratskom poretku. Od 1998. godine ovom institucijom rukovodi Generalni kontrolor David M. Walker.

Glavno sjedište GAO nalazi se u Vašingtonu D.C., a svoje kancelarije ima u još deset američkih država: Džordžiji (Atlanta), Masačusetsu (Boston), Ilinoisu (Čikago), Teksasu (Dalas), Ohaju (Dajton), Koloradu (Denver), Alabami (Hatsvil), Kaliforniji (Los Anđeles i San Francisko) i Vašingtonu (Sietl).

GAO broji 3.300 zaposlenih, među kojima su eksperti iz oblasti revizije, prava, ekonomije, računovodstva, evaluacije programa, inžinjeringa, javne administracije, informacionih tehnologija kao i iz mnogih drugih nauka.

Nezavisnost GAO dodatno učvrćuje činjenica da njegov kadar čine isključivo profesionalci i eksperti, koji su zaposleni na osnovu svojih vještina, znanja i iskustva.

Državni računi na uvid Kongresu

U poslednjih deset godina, naročito nakon izbora novog Generalnog kontrolora 1998. godine Davida Walkera, GAO je intenzivno radio na unapređenju učinka i transparentnosti rada federalnih organa uprave i pomogao Kongresu da sprovede u djelo sve svoje aktivnosti.

Te godine urađene su brojni izvještaji, među kojima su izvještaji o zdravstvenoj zaštiti, spremnosti državne odbrane, bezbjednosti transporta i sposobnosti organa uprave da se bori protiv terorizma i kriminala.

Document info
Document views648
Page views652
Page last viewedTue Jan 17 08:52:45 UTC 2017
Pages125
Paragraphs2489
Words33048

Comments