X hits on this document

Word document

Indledning, se side 4. - page 2 / 121

466 views

0 shares

0 downloads

0 comments

2 / 121

INDLEDNING.

    Siden arbejdet med mit første bind af "Slægten Stold", som blev afleveret til Landsarkiverne og Varde Lokalhistoriske Arkiv i 1975, - har sagen om bybranden i Varde 1821, været en forbigået hændelse i mit lokalhistoriske arbejde, og det til trods for, at der i retssagen er bevaret et afgørende kapitel af Vardes historie!

    Ved flere lejligheder har jeg "plukket" oplysninger ud af denne sag, som opbevares i Landsarkivet i Viborg. - Først og fremmest er sagen en vigtig personalhistorisk kilde, men også de detaljerede oplysninger om ejendomsforhold og byboernes dagligdag er væsentlige.

    De kultur- og socialhistoriske oplysninger er mangeartede i denne   dramatiske retssag; - som også vil kunne anvendes af dem, der beskæftiger sig med den tusind år gamle købstads historie!

    Det var først og fremmest rets-skriverens dårlige håndskrift eller sparsommelighed på blæk, som gang på gang fik mig til at udskyde renskriften af denne besværlige sag.

    Derfor greb jeg chancen til, at få udført dette arbejde, med støtte af Jørn Krummes fra Nørre Nebel; - da det blev klart, at studerende Jacob Krummes ved Odense Universitet i samråd med sin lærer Søren Mørch, havde valgt at analysere netop denne sag.

    Sidst bringer jeg på foranledning af Varde Lokalhistoriske Arkiv, 1.del af  en  hidtil overset arkivalie fra Rigsarkivet  om Varde i 1735.

Gert Ravn.

ØKONOMISK TILSKUD TIL ÅRBOGENS UDGIVELSE.

    Der skal hermed lyde en stor tak til efternævnte, som har ydet mig en økonomisk håndsrækning til denne årbogs fremstilling og mangfoldiggørelse, gennem et økonomisk tilskud.

Claus Sørensens Fond, Esbjerg.

Skast m.fl. Herreders Brandkasse, Varde.

Document info
Document views466
Page views466
Page last viewedMon Jan 23 03:05:26 UTC 2017
Pages121
Paragraphs1496
Words44109

Comments