X hits on this document

Word document

Indledning, se side 4. - page 46 / 121

407 views

0 shares

0 downloads

0 comments

46 / 121

    Atter tiltalte Morten Jonassen som hele tiden løs og ledig for Retten har været tilstede, erklærede flere gange til dommeren med de højtideligste forsikringer, at han er var skyldig og ingen medskyldige havde, og begærede at hans kone og børn måtte tillades at gøre ed på deres uskyldighed, da han var overbevist om, at de med en god samvittighed alle kunne gøre denne ed, og han derved troede deres uskyldighed på denne måde beder om at blive lagt for dagen. – Retten betydede ham, at sådant ikke var nødvendigt og for det første ikke kunne lade sig gøre, ligesom de ej heller var anlagt action imod andre end ham. – Tiltalte blev derpå atter i arresten hensat. – Ekstra Retten for i dag hævet.

Rosenørn – Chr. Mortensen – Jess Rahbeck.

(sideskifte til pag.5o7b) År 1821, den 13.juli blev på Varde Rådstue af byfoged justitsråd Rosenørn tillige på skriverens vegne med stokkemændene Christen Christiansen og Christian Mortensen sat en Ekstra Ret. – Hvor da blev foretaget sagen anlagt af Justitsen mod Morten Jonassen af Varde Arrest blev foretagen. – Arrestanten var løs og ledig for Retten tilstede, ligesom hans søn Jonas Friis Mortensen.

    Efter tilkaldelse var nærværende for at afhøre det til i dag indkaldte vidne Rebslager Svend Johan Furschmark hans forklaring, denne blev derpå for Retten fremkaldt og efter at han havde forklaret at han var født i Friderichstadt i Slesvig og bekendte sig til den Lutherske religion og for længst konfirmeret, blev formanet om edens vigtighed og derefter svarede til fremlagte resp. jævnfør folie 518. – Til 25.resp: Han var med inde på loftet den gang ilden blev funden der, men den var allerede den gang udslukt indeni og kun kul tilbage fordi de havde kastet så meget vand op der hvor det røg. – Disse kul var der en som fandt bag ved noget tag som stod på loftet, men træskoen så comp. ikke, og så var der flere folk oppe på loftet, men comp. kender ingen af dem da han kun meget kort har været her i byen. For øvrigt forsikrede han på, at han ikke var udvendig, og ikke har lagt mærke til videre stigen angående, end at den stige som de gik op og ned af til loftet måtte folk holde ved fordi man ellers ikke kunne komme ned af den, da den ikke stod fast. Efterfølgende resp. 26, 27 og 28 havde comp. ingen bemærkninger til, hvorfor disse blev forbigået. – Til 29.resp: Da de forlod loftet troede de at det var slukket, og da det igen kom i brand så comp. vel luer slog i vejret, men det var i frastand, da

Document info
Document views407
Page views407
Page last viewedWed Jan 18 16:14:44 UTC 2017
Pages121
Paragraphs1496
Words44109

Comments