X hits on this document

Word document

Indledning, se side 4. - page 6 / 121

437 views

0 shares

0 downloads

0 comments

6 / 121

huset og sin kone. – Fratrådte indtil videre (pause).

  Angående det i aftes i Jens Lankens hus passerede blev derpå skredet til forhør, og fremstod da I, Jens Lankens søn, Christen Lanken som forklarede at han var 18 år gammel, opholdende sig hjemme hos sine forældre, han var for det meste i går såvel som hans fader og moder hele eftermiddag og aften hjemme, hans fader som havde fået vel meget brændevin, og som såvel som hans moder havde våget den foregående nat, men begge gået til sengs, og hans moder have givet ham ordre at hente nogle tørv ind for at holde ilden om natten på skorstenen, det var omtrent klokken 8½ da han kom ud i tørvehuset så han at der var ild i en tørv som lå på jorden, udi en hjørne af samme, og da han derimod så op imod taget bemærkede han, at der på ende bjælken lå nogen aske ligesom nogle af de nærmeste sive var overbrændte, han greb straks derop og fik hånden fuld af aske, men det var allerede koldt, han formoder derfor at en gnist må være falden ned fra bjælken af, og havde antændt tørven, og at dette imidlertid går ud eller er slukker sig på bjælken, så vidt han erindre var det i den friskeste ende af tørven ilden var. Han kaldt derpå straks på sin moder, som kom der ind og bar tørven ind på deres arnested, og råbte derpå på Peder Forsums kone Marthe som kom gåendes fra byen, og fik hende til at gå ind hos Tøste Mikkelsens for at få dem (sideskifte til pag. 494b) til at melde det for brandvæsenet.

  Den dag det begyndte at brænde i byen, nemlig i torsdags, var hans moder om morgenen klokken 6 gået til Aal Præstegaard, og hans fader var i Janderup Præstegaard at bjerge, de kom hjem, så vidt han erindret noget ud på eftermiddagen. Nogle dage førend det brændte havde hans moder taget et par fugtige tørv og sat ud i gården ved møddingen for at tørres, og den dag det brændte nemlig torsdag eftermiddag hørte så at Tøste Mikkelsen skal have fundet ild imellem disse tørv, hvorledes dette kunne været kommen der ved han ikke, thi han var ved at bære vand med brandspanden, og begge hans forældre var ikke hjemme.

  I deres tørvehus var efter hans forklaring kun ½ læs tørv. Døren til tørvehuset er ud til gården, og der er ingen anden indgang til samme, denne forsynes med nøgle og lås, men denne nøgle sad i, så ved ikke og har ikke mærket nogen fremmed i deres hus undtagen Jørgen Damgaard og kone som havde fået lov til af hans moder at flytte ind da det var brændt for dem. - I torsdags aftes satte de deres tøj ind i

Document info
Document views437
Page views437
Page last viewedFri Jan 20 19:01:17 UTC 2017
Pages121
Paragraphs1496
Words44109

Comments