X hits on this document

274 views

0 shares

0 downloads

0 comments

14 / 71

De Bonte Was, FEMINIST 2, Amsterdam 1977

reakties op Feminist 1

Reakties op Feminist 1

(1)

Kommentaar van die 'deskundige, 'bevoegde' trainster van pag. 50.Ofwel hoe een ongelooflijk lullige gang van zaken geromantiseerd kan worden tot de woorden: 'Het liep gelukkig nog goed af '

Behept met het script alles voor anderen voor niks te doen en nooit iets voor mezelf durven te vragen heb ik ook met mijn vak andragogie daar geweldige suksessen in behaald door drie jaar in een Afrikaans ontwikkelingsland werk voor vrouwen te doen en onderzoek voor instanties op te leveren. Dat was nog niet alles, want daarna heb ik ook voor noppes Vrouwen Bellen Vrouwen met mijn vak gediend en toen na twee jaar trainen en coachen de gedachte bij me opkwam dat ik dit gratis kosteloze voor niks script, deze voortdurende waakzaamheid voor alle behoeften en noden van andere mensen behalve mezelf misschien eens zou kunnen doorbreken stelde ik voor tegen een bedrag van f 50,- per avond trainingen te geven, waar ik met alle voorbereidingen nog minder dan een werkster aan zou verdienen. Dit omdat ik tijdens de voorbereidingen thuis een plaatsvervangend werkster nodig had en omdat ik bovendien nog met het afbetalen van een studieschuld zit. Het was voor mij een tegemoetkoming in de onkosten. Trainingen geven is geen kattepis. Het is gewoon heel hard werken al zijn er zoveel stemmen die kunnen zeggen: Meid, dat doe je er wel even bij zo'n avondje. Ik tenminste niet. Ik doe het er niet zomaar bij. Daarvoor neem ik het feminisme te serieus, daarvoor is het me te belangrijk wat er op zo'n avond gebeurt.

Vrouwen bellen Vrouwen wilde toch liever een vrijwilligstersorganisatie blijven en mijn konklusie was: dan zal ik ergens anders betaald werk moeten vinden. Ik heb er bij gezegd dat onkosten bij typewerk of oppaskosten van telefoonbeantwoordsters net zo goed betaald zouden moeten worden als dit een belemmering zou vormen om mee te doen.

Het liep dus goed af. Om die f 50,- heb ik me toen uit Vrouwen Bellen Vrouwen teruggetrokken met het rotgevoel dat feminisme dan toch iets was voor dames van betere stand die aan liefdadigheid deden, of voor als je je geld toch al op de een of andere manier uit de kapitalistiese struktuur trekt via bijstand, studiebeurs, ziektewet.

Je moet beslist geen geld nodig hebben om aan feminisme te doen en dan heb ik 't nog geeneens over erkenning dat bepaald werk misschien wel eens moeilijk kan zijn, laat staan 't over deskundigheid. Wat een verbazing als ik merk hoe vrolijk 'deskundig' en 'bevoegd' toch weer in de feministiese (kon)tekst voorkomen!

Na 1 1/2 jaar Fort-groep blijft de schrijfster van het stukje in Feminist nog steeds vrijelijk interpreteren voor anderen, niet begrijpend dat het toen om doodgewone onkosten ging. Dat ik ooit financieel onafhankelijk van mijn man zou worden met het feminisme had ik allang op mijn buik geschreven. Feminisme is er, geloof ik, alleen voor de financiëel ongeëmancipeerde vrouwen. Als ik er een baan bij zou hebben zou feminisme alleen iets zijn voor doodmoe in de vrije uren, als die er dan nog waren.

Toch liep het goed af. Enige (goed bedoelde) stoffelijke steun, een kadobon van f 50,-, kreeg ik voor het baren van mijn derde kind, waarvoor ik veel minder dan een trainingsavond nodig had.

Uw 'deskundige' medevrouw

Document info
Document views274
Page views274
Page last viewedTue Jan 24 04:58:51 UTC 2017
Pages71
Paragraphs740
Words36593

Comments