X hits on this document

260 views

0 shares

0 downloads

0 comments

3 / 71

De Bonte Was, FEMINIST 2, 1977

...........................................................................................................................................

Feminisme en voorzichtigheid

De kern van het feminisme is de bevrijding van de vrouw. Sommige feministen zeggen het liever wat voorzichtiger: de verbetering van de positie van de vrouw.

Want vrouwen worden onderdrukt. Sommige feministen zeggen het liever wat voor-zichtiger: vrouwen worden achtergesteld.

Vrouwen worden onderdrukt door mannen. Sommige feministen zeggen het liever wat voorzichtiger: vrouwen worden onderdrukt als gevolg van de struktuur van de maatschappij. Deze feministen zijn zo voorzichtig dat de helft van de vrouwen ze niet kan volgen.

Struktuur van de maatschappij, u weet wel mevrouw. Andere feministen zeggen: vrou-wen worden onderdrukt, maar mannen worden ook onderdrukt, in het kapitalisme. De voorzichtigste feministe, krantenjournaliste, schreef eens: vrouwen worden onderdrukt door anderen.

Anderen! Leeuwen, tijgers, marsmannetjes? Zelfcensuur als gevolg van inkapseling, denk je dan.

Vrouwen worden het meest onderdrukt op hun eigen terrein: de liefde. Omdat mannen liefde alleen kunnen opvatten als seksualiteit.

Hoeveel vrouwen klagen niet dat lief voor elkaar zijn en knuffelen altijd en altijd uitloopt op neuken! Sommige feministen zeggen het wat voorzichtiger. Het eigen terrein van de vrouw is de reproduktie, u weet wel, mevrouw. Weer andere feministen zeggen het zo: bij de vrouw heeft niet de rationeel volwassene de teugels in handen, maar zij zit beurtelings in de rol van kind en ouder. Dit is een soort psychologie. Wat het betekent kun je Ieren in een fortgroep, oftewel de radikale terapie. Dat komt omdat er maar heel weinig vrouwen zijn (z.g. deskundigen) die je kunnen leren wat een rationeel-vol-wassen vrouw is. Want de eindjes aan elkaar knopen, een typies vrouwelijke bezig-heid, is niet rationeel-volwassen. Omdat het geen mannelijke bezigheid is.

De meeste feministen praten maar helemaal niet over het eigen terrein van de vrouw. Ze praten over: beleid of socialisme of over: de drempel niet te hoog maken; of ze zeggen: het feminisme kan alleen een massabeweging worden als de mensen iets terug-krijgen voor de veiligheid die ze opofferen. O ja? Is de vrouw soms veilig, thuis? In de slaapkamer? En zo ja, tegen welke prijs?

Al die voorzichtigheid - alsof vrouwen de waarheid niet kunnen verdragen; alsof de vrouwen die in de geheimen van het feminisme zijn ingewijd, als voorzichtige priesteressen de boodschap stukje voor stukje, alle bittere pillen verguld, alle scherpe kantjes afgeslepen, aan de domme massa vrouwen moeten uitdelen - of moderner, alsof het feminisme een nieuw produkt is waarvoor voorzichtig reklame gemaakt moet worden, in plaats van een aansporing tot bevrijding, die zo hard mogelijk van de daken geroepen moet worden.

Iemand zei laatst: 'Het feminisme heeft vrouwen niets anders aan te bieden dan zichzelf - en is dat dan niet genoeg? '

Het geeft je de mogelijkheid je geschiedenis te herschrijven, je leven in handen te ne-men; het geeft je een aanleiding om je met de wereld te gaan bemoeien, en zo een aansluiting met vormen van denken en handelen die tot nu toe afgesloten mannen-terreinen waren. Niet meer opgesloten in de enge omheining van het persoonijke, maar voor het eerst, in de echte maatschappelijke strijd, in de politiek die de strijd is om de

Document info
Document views260
Page views260
Page last viewedMon Jan 23 02:28:57 UTC 2017
Pages71
Paragraphs740
Words36593

Comments