X hits on this document

268 views

0 shares

0 downloads

0 comments

59 / 71

De Bonte Was, FEMINIST 2, Amsterdam 1977

Wat ik allemaal in mijn vrije

tijd zou kunnen doen

Wat zou het heerlijk zijn als iemand ons nu eens ervan zou kunnen overtuigen dat het radikale feminisme niet meer hoeft – omdat vrouwen niet meer onderdrukt zijn, of dat radikale opvattingen veel te ontmoedigend zijn voor al die vrouwen die binnen hun gezin of hun werkkring zo'n goede eigen ontwikkeling doormaken. Wat zouden we dan veel vrije tijd krijgen! Wat zouden we dan een leuke en nuttige dingen kunnen doen! Wat zouden we zelf een goede ontwikkelingen gaan doormaken!

Hoewel helaas nog niemand mij overtuigd heeft, dat we moeten ophouden te proberen een radikale vrouwenbeweging van de grond te krijgen, moet ik er toch maar steeds aan denken, wat ik zou willen doen, b.v:

- wandelen

- in de zon zitten

- de stapel vrouwenkranten afstoffen

- alle andere dIngen ook afstoffen

- een nieuwe broek kopen

- alle planten verpotten

-.het lampje boven de. gootsteen repareren

- alle boeken soort bij soort zetten

- weer muziekles nemen

- meer met mijn vriendin vrijen

- pianokwartetten spelen

- een vrouwenragtimeband beginnen

- een vrouwenvolksdansgroep beginnen, met van die mooie valse vlechten

- een vrouwenkabaret beginnen

- een boek schrijven over het patriarchaat

- een vrouwenuitgeverij beginnen

O jé, nu gaat er geloof ik iets mis. Ik geloof dat je je daar van allerlei ellende mee op de hals haalt - je gaat je misschien verantwoordelijk voelen voor de toestand van andere vrouwen. Terug dus weer naar:

- leren schilderen

- lekker gaan koken

- gaan volleyballen én badmintonnen én tennissen

- hele dagen met mijn vriendin zitten kletsen over al deze leuke dingen

- hele ochtenden lekker samen in bed liggen.

Nu begin ik er in te komen. Je misvormt ook een beetje als je altijd maar aktief moet zijn. Op een gegeven moment weet je niet eens meer wat luieren is! En dat is niet goed voor jezelf en ook helemaal niet prettig voor je omgeving. Als anderen je zien binnenkomen, krijgen ze gelijk een gevoel dat ze iets zouden moeten doen - je straalt het om zo te zeggen uit. En dat is niet goed voor ze, want vrouwen hebben toch al zo veel schuldgevoelens. Zo werk je dan nog mee aan de onderdrukking van de vrouw, terwijl je dat helemaal niet bedoeld had.

Een paar jaar geleden waren we nog niet zo vervormd. Toen praatten we er nog over om een Welbehagenboek te gaan maken. Gek dat we dat nog niet gedaan hebben. Van het Hulpverleningsboek met al die enge verhalen over inrichtingen en instellingen zal toch ook geen vrouw vrolijk worden; en met Feminist hebben we alles nog maar erger gemaakt, en een Verdeel- en Heersboek: stel je voor dat we echt zouden proberen de onderlinge verschillen te overwinnen!

Document info
Document views268
Page views268
Page last viewedMon Jan 23 18:55:47 UTC 2017
Pages71
Paragraphs740
Words36593

Comments