X hits on this document

250 views

0 shares

0 downloads

0 comments

60 / 71

De Bonte Was, FEMINIST 2, Amsterdam 1977

Daar word je toch doodzenuwachtig van! Hoe kan je dan nog aan je eigen ontwikkeling toekomen!

Nee, gewoon welbehagen, niet eens in een boek, dat is beter. Intussen zou ik me helemaal niet schuldig hoeven voelen, want op mijn werk worden ook al vrouwengroepjes gevormd. Ik zou mij in mijn halvedagenbaan (want ik had mijn baan gehalveerd om tijd te hebben voor de radikale vrouwenbeweging) kunnen bezighouden met het bewustmaken van de vrouwelijke studenten. Dat is heel belangrijk, want die komen later in beleidsfunkties. En als de wetenschap nu zou vaststellen dat vrouwen onderdrukt zijn, gaat het met de huisvrouwen en de ongehuwde oudere vrouwen en de bijstandsvrouwen en de homoseksuele en heteroseksuele fabrieksmeisjes op den duur ook vast veel beter. Of we zouden van De Bonte Was een beroepsuitgeverij kunnen maken, er is toch zo veel belangstelling voor vrouwenboeken, nu alle vrouwelijke studenten feministies worden en de vormingswerkers en de welzijnswerkers en weet ik wie.

Dan gingen we daar lekker halve dagen werken. Of we gingen assertiviteitstrainingen geven, dat is vast ook niet zo moeilijk. Of bioenergetica, dan helemaal ortodox Wilhelm Reich met allemaal orgasmes. Daar is vast wel een markt voor - als we de seksterapie eenmaal in het ziekenfondspakket hebben.

Je bent toch wel heel bevoorrecht als je als vrouw met een goede opleiding ook nog feministies bent. Het geeft je in het ekonomies leven om zo te zeggen een grote voorsprong en je kunt toch nuttig bezig zijn. Het zou stom zijn om daar niet van te genieten; en ook slecht, want je doet jezelf tekort, en je relatie, en je kinderen - want met dat tweebenengedoe ben je altijd maar overwerkt en prikkelbaar en drammerig en helemaal niet grappig en gezellig en eroties.

Ik zou misschien wel wat dikker worden als ik vrij nam, maar dat zou mijn vriendin er best voor over hebben.

Het is jammer dat Radikale Feministen ook mensen zijn, ja, dat het vrouwen zijn, die voor de strijd zo gehandicapt zijn door hun behoefte aan liefde en gezelligheid! Ht was veel handiger als het robotten waren, die nooit moe waren en niet sleten. Dan zouden we nooit afgelost hoeven te worden; dan konden ze het wel alleen af. Een stuk of vijftig zou wel genoeg zijn om de vrouwenbeweging aan de gang te houden.

Dan konden wij allemaal planten verpotten, in bed ligen, muziek maken, enz., in een feministies kader – zonder dat we dat kader bij voortduring zelf hoefden te maken.

Document info
Document views250
Page views250
Page last viewedSat Jan 21 15:22:22 UTC 2017
Pages71
Paragraphs740
Words36593

Comments