X hits on this document

240 views

0 shares

0 downloads

0 comments

63 / 71

De Bonte Was, FEMINIST 2, Amsterdam 1977

GEWELDGROEP

In de geweldgroep zijn we begonnen met te praten over het geweld van mannen t.o.v. vrouwen. We willen weten hoe dit geweld samenhangt met het patriarchaat, het kapitalisme, onze onderdrukking. En we hebben ons afgevraagd wat we daartegen kunnen doen.

Als we terugkijken in de geschiedenis blijkt dat vrouwen ontzettend geleden hebben onder al dat mannelijk geweld. Er zijn meer dan tien miljoen 'heksen' verbrand, eeuwen lang zijn Chinese vrouwen kreupel gemaakt door het voetbinden, miljoenen vrouwen hadden en hebben nog te lijden onder klitoridektomie. Dit zijn voorbeelden van het zichtbaar gemaakte geweld, daarnaast werden vrouwen door de eeuwen heen ook 'gewoon' verkracht en mishandeld. Vaak is de reden niet afdoende genoeg verklaard. We willen dan ook proberen te analyseren of er zoiets als vrouwenhaat bestaat: een 'drijfveer' die mannen ertoe zet vrouwen volkomen redeloos te lijf te gaan.

Het mannengeweld is helaas niet afgelopen. Ook nu worden vrouwen onderdrukt en uitgebuit, mishandeld en tegen hun zin seksueel benaderd in hun relatie of baan, vaak onzichtbaar voor de buitenwereld. Vrouwen lopen bijna overal het risiko mishandeld of verkracht te worden. Een andere vorm van mannelijk geweld is het verbale geweld, in vergaderingen, kafé's, in het huwelijk, enz., vaak met een seksuele ondertoon.

Verder is er nog het geweld van mannen onderling, waar vrouwen ook nogal onder hebben te lijden: het geweld van oorlogen, vechtpartijen tot aan de dagelijkse omgang.

Omdat al dit geweld over onze hoofden heengaat vinden we het belangrijk duidelijk te maken dat we de mannen en de mannenmaatschappij niet meer steunen. Als we dat niet doen wordt er als vanzelfsprekend aangenomen dat we ze wel steunen. Het niet steunen van mannen in de mannenmaatschappij door vrouwen, wordt snel geïnterpreteerd als mannenhaat. We vinden dat we het nu maar eens moeten hebben over vrouwenhaat. Tenslotte houden vrouwen van mannen (ze moeten ook wel, wegens hun afhankelijkheid van mannen; als een vrouw laat merken dat ze dat niet doet roept dat heftige reakties op) en het is nog maar de vraag of mannen houden van vrouwen, die ze tenslotte altijd onderdrukt hebben.

Over vrouwenhaat praten we ondermeer n.a.v. het boek 'Woman hating' van Andrea Dworkin.

Daarnaast willen we ook akties voeren. De eerste aktie is een handtekeningenaktie voor een Tsjechiese dierenarts die door twee mannen verkracht werd, en die hen later kastreerde. Zij kreeg hiervoor zeven jaar gevangenisstraf. Sommigen van ons vonden kastreren een veel te drastiese maatregel. Het dwingt je echter wel na te denken over hoe verschrikkelijk de gevolgen zijn voor al die vrouwen die verkracht worden. Zij worden hierdoor zeer sterk in hun doen en laten beperkt, door de angst dat het weer kan gebeuren, de weerzin in seksualiteit, enz. We zijn gewend alles wat mannen overkomt altijd veel ernstiger te nemen dan wat vrouwen overkomt.

De tekst van de handtekeningenaktie staat hieronder. Wie met lijsten op pad wil om handtekeningen te verzamelen kan zich schriftelijk melden bij de geweldgroep, p.a. Vrouwenhuis, Nieuwe Herengracht 95, Amsterdam. Je kunt ook per briefkaart een adhesiehandtekening sturen.

Document info
Document views240
Page views240
Page last viewedFri Jan 20 00:26:15 UTC 2017
Pages71
Paragraphs740
Words36593

Comments