X hits on this document

273 views

0 shares

0 downloads

0 comments

67 / 71

De Bonte Was, FEMINIST 2, Amsterdam 1977

BLAUWDRUKGROEP

Ze zeggen dat feministen geen gevoel voor humor hebben, altijd maar klagen en kankeren, lachen is er niet meer bij.

Zelf vinden wij onze blauwdrukgroep de meest optimistiese, humoristiese, kreatieve, bemoedigende enz. groep die er is.

We houden ons nu eens niet bezig met déze wereld, in plaats daarvan bedenken we hoe onze ideále samenleving er nou eigenlijk uitziet.

Behalve leuk en stimulerend is het volgens ons ook nodig om je zo af en toe af te vragen waar je, als deel van de feministiese beweging, naar streeft en je niet te verliezen in korte-termijn-doelen.

De geschiedenis heeft voorbeelden te over van tendenzen en maatregelen die op korte termijn een stap in de richting van meer vrijheid voor vrouwen lèken te zijn, maar die op langere termijn juist een teruggang betekenden (de Seksuele Revolutie bijvoorbeeld).

Ook kunnen we, met een bepaald (eind)doel voor ogen, beter bekijken welke akties het waard zijn om er tijd en energie in te steken en welke niet, en kunnen we voor vrouwen gevaarlijke tendenzen hopelijk eerder onderkennen.

De afspraak binnen de groep is om eerst onze ideale wereld te bedenken en ons in dit stadium nog niet te bekommeren om de voor de hand liggende vragen of en hoe dit ooit te verwezenlijken is.

Dat komt later aan de orde.

Hoe ziet die wereld er uit, waarin we ons prettig voelen? Eén van ons had voor de eerste bijeenkomst (4 okt.) al wat ideeën op papier gezet en vanuit dit 'Utopia' zijn we verder gaan praten. Hierbij kwamen materiële zaken aan de orde als: hoe wonen we, de opvoeding van kinderen, hoe lang moet er dagelijks gewerkt worden, welke eigenschappen willen we ontwikkeld zien, wat zijn de waarden en normen in 'Utopia'.

Fundamentele vragen waar elke maatschappij zich voor gesteld ziet, zoals: hoe denken we dan over leven en dood, heeft iedereen recht op leven, geloven we in een harmoniemodel, zijn ook ter sprake gebracht.

Op het ogenblik buigen we ons over de ekonomie van Utopia, geen kapitalistiese 'vrije' ekonomie en ook geen centraal van bovenaf geleide ekonomie, maar hoe dan wel?

We weten in ieder geval zeker dat we kasbloemen afschaffen, wel mimosa in januari, niet in september.

Document info
Document views273
Page views273
Page last viewedTue Jan 24 03:40:43 UTC 2017
Pages71
Paragraphs740
Words36593

Comments