X hits on this document

135 views

0 shares

0 downloads

0 comments

16 / 42

Tema 7. Administrarea fişierelor şi a directoarelor

Fişa suport  Administrarea fişierelor şi a directoarelor – unităţi de stocare

Acest material vizează competenţa: Configurează sistemul de operare şi a aplicaţiile software instalate

CE?

Datele sunt stocate şi organizate în cadrul unui sistem de operare în locaţii numite directoare. Un hard disk poate fi partiţionat în partiţii primare, extinse şi logice.

Lansarea în execuţie a sitemului de operare se face de pe partiţie activă care trebuie se fie partiţie primară. Se poate seta doar o partiţie activă la un moment dat.

Partiţionarea şi formatarea unui hard disk se realizează cu ajutorul utilitarului Disk Management. Deschiderea se realizează cu click dreapta pe My Computer – Manage – Disk Management sau Start, alegeţi Settings - Control Panel - Administrative Tools - Computer ManagementStorage - Disk Management.

Partiţiile sunt formatate cu un sistem de fişiere. Cele două tipuri de sisteme de fişiere disponibile în Windows XP sunt FAT32 (File Allocation Table) şi NTFS (NT File System), care determină factori adiţionali ce afectează stocarea precum: dimensiunea partiţiei, dimensiunea unui cluster şi trăsături de securitate. Un rezultat al partiţionării este şi folderul System Volume Information, care există pe orice partiţie a unui HDD care are instalat ca sistem de operare Windows, atât în cazul partiţiei de tip NTFS cât şi al FAT32. Este un folder protejat de sistem, în care sunt colectate date despre fişierele din partiţia respectivă, restore points/backup.

FAT32 – este recomandat pentru hard disk-uri mai mici de 32GB şi dacă se doreşte instalarea mai multor sisteme de operare;

NTSF – este recomandat pentru hard disk-uri cu capacitate mare de stocare şi dacă se doreşte instalarea unui singur sistem de operare. Are caracteristici de stabilite şi securitate mai bune.

NTFS este un sistem mai nou, mai stabil şi mult mai sigur decât FAT32, dacă se fomatează hardul în NTFS se poate proteja cu ajutorul unei parole (password protected).

Un hard-disk formatat FAT32, pe care nu dorim să-l reformatăm, pentru a-l schimba în NTFS, se poate converti folosind Windows Convert Tool.

Niveluri de acces pentru Directoare şi Fişiere

Permisiunile pot fi văzute ca reguli asociate unor oboiecte de pe calculator sau dintr-o reţea. Ele stabilesc dacă un utilizator are acces la un obiect şi ce poate să facă cu el. De exemplu, există posibilitatea să ai acces la un document dintr-un folder, partajat din reşea, dar să ai posibilitatea doar să-l citeşti, nu să-l şi modifici. Administratorii de sistem şi utilizatorii cu drepturi de administrator au posibilitatea să dea permisiuni utilizatorilor individuali sau grupurilor. Atât FAT cât şi NTFS permit partajarea directoarelor şi nivelul de permisiuni pe fişiere pentru toţi utilizatorii care au acces la reţea. Permisiunile directoarelor sunt :

Document info
Document views135
Page views135
Page last viewedSat Jan 21 09:06:17 UTC 2017
Pages42
Paragraphs732
Words9972

Comments