X hits on this document

120 views

0 shares

0 downloads

0 comments

19 / 42

Tema 8. Administrarea utilizatorilor şi parole de acces

Fişa suport 8.1.  Securitatea în sistemul de operare Windos XP

Acest material vizează competenţa: Configurează sistemul de operare şi a aplicaţiile software instalate

CE?

Securitatea sistemului de operare cuprinde mecanisme evidente, precum conturi, parole şi protecţie la nivel de fişiere. De asemenea, mai cuprinde şi mecanisme mai puţin evidente, precum protejarea sistemului de operare de corupere, protejarea sistemului de diverse acţiuni (reboot, de exemplu) care ar putea fi folosite de utilizatori cu drepturi mai puţine, protejarea modificărilor unor programe ale unor utilizatori de către alte programe etc.

Securizarea sistemului de operare este orientată pe trei aspecte:

1.

protejarea de atacurile de pe Internet – principala sursă de atac pe internet o constituie viruşii; software-ul destinat detectării şi anihilării viruşilor este cunoscut sub denumirea de program antivirus şi este conceput astfel încât să anihileze acţiunea viruşilor înainte ca aceştia să se infiltreze în sistem.  O altă posibilitate de a instala aplicaţii nedorite apare atunci când la accesarea paginilor web se solicită folosirea instrumentelor web de tipul Active X, Java sau Java Script. Pentru că se pot folosi aceste aplicaţii ca modalitate de instalare a unui program într-un calculator, majoritatea browsere-lor de internet cer acordul utilizatorului atunci când trebuie să se descarce sau să folosească una din aplicaţiile amintite mai sus. Tot în categoria atacuri de pe internet intră şi addware-ul, spyware-ul şi grayware-ul. Rolul lor este de a gestiona activitatea de pe calculator, de a prelua informaţii atunci când se completează diferite formulare, de a afişa publicitate pe calculator. Cel mai adesea se deschid în ferestre de tip pop-up şi de cele mai multe ori se deschid foarte repede.

Trebuie amintit şi atacul de tip Denial of Service (DoS) care se manifestă printr-o serie de ping-uri repetate care fac să cedeze calculatorul receptor sau prin trimiterea unei cantităţi considerabile de informaţii în bulk, care împiedică utilizatorii să acceseze serverul de e-mail. Tot aici, putem aminti si spam-ul, care de obicei conţine link-uri pentru site-uri înşelătoare cu un conţinut publicitar sau cu conţinuturi infectate. Este recomandat să setăm ferestrele de tip pop-up ca să scăpăm de aceste atacuri sau să folosim programe antivirus care şterg automat conţinutul de tip spam.

Protecţia se realizează folosind un Firewall, un program antivirus şi un browser de internet setat corespunzător pentru a bloca ferestrele de tip pop-up; este recomandată şi folosirea Outlook Express pentru e-mail, care scanează e-mailurile şi fişierele ataşate;

Pentru firewall-ul disponibil în sistemele de operare Windows utilizatorul are opţiunile Oprit sau Pornit. Prin interfaţa de configurare se pot opri sau porni programe, servicii sau porturi libere, se poate preciza domeniul de aplicare al excepţiilor (pentru întreg traficul, pentru calculatoarele din reţeaua locală sau în

Document info
Document views120
Page views120
Page last viewedTue Jan 17 01:52:13 UTC 2017
Pages42
Paragraphs732
Words9972

Comments