X hits on this document

126 views

0 shares

0 downloads

0 comments

22 / 42

Fişa suport 8.2. Conturi şi drepturi de utilizare

Acest material vizează competenţa: Configurează sistemul de operare şi a aplicaţiile software instalate

CE?

Definiţie

Un cont este o colecţie de informaţii care comunică sistemului de operare ce drepturi şi permisiuni are utilizatorul respectivului cont.

Utilizator – entitate care poate executa programe sau deţine fişiere.

Accesul la resursele unui sistem se realizează prin intermediul utilizatorilor înregistraţi, în funcţie de drepturile atribuite acestora. Utilizatorul se poate loga folosind conturile existente. Dacă doreşte schimbarea contului are la dispoziţie două opţiuni: log off – cu închiderea sesiunii curente, switch off – fără închiderea sesiunii curente, doar cu transferul într-un alt cont.

Un cont este practic o colecţie de informaţii care comunică sistemului de operare Windows ce fişiere şi foldere se pot accesa, ce modificări se pot face calculatorului în funcţie de preferinţele personale, de exemplu: personalizarea setărilor de vizualizare şi a desktop-ului pentru fiecare utilizator, crearea unei liste proprii de tip Web Favorits şi pagini recente vizitate, un folder My Documents pentru fiecare utilizator, protejarea setărilor importante din calculator, logarea rapidă şi schimbarea între sesiuni, fără să fie necesară închiderea programelor utilizatorului curent.

În momentul instalării sistemului de operare Windows, se solicită crearea unui cont utilizator. Acest cont este un cont de tip administrator, care permite configurarea calculatorului şi instalarea oricărui program care se doreşte a fi utilizat. Se recomandă, ca după configurarea calculatorului să se utilizeze un cont standard pentru utilizarea curentă a calculatorului, pentru că este mai sigur.

Un cont de administrator este un cont utilizator care permite efectuarea de modificări care poate afecta toţi utilizatorii. Administratorii au posibilitatea să modifice setări de securitate, să instaleze software şi hardware şi să acceseze toate fişierele de pe calculator. De asemenea, administratorii au posibilitatea să efectueze modificări asupra altor conturi. Ca şi orice cont se identifică prin nume şi parolă.

User Acounts permite administratorului următoarele operaţii:

1.

să creeze conturi noi

2.

să schimbe numele unui cont

3.

să creeze, să şteargă şi să schimbe o parolă

4.

să schimbe icoana asociată contului

5.

să modifice tipul contului

6.

să şteargă conturi

Dintre tipurile de conturi frecvent utilizate putem aminti: contul de administrator, contul standard şi contul invitat. Fiecare astfel de cont oferă utilizatorului alt nivel de control asupra calculatorului. Contul standard este destinat utilizarii de zi cu zi. Contul de

Document info
Document views126
Page views126
Page last viewedWed Jan 18 15:42:19 UTC 2017
Pages42
Paragraphs732
Words9972

Comments