X hits on this document

138 views

0 shares

0 downloads

0 comments

27 / 42

3.

Trackball-ul

Este un dispozitiv asemănător mouse-ului. Foarte multă lume îl preferă în locul mouse-ului, datorită faptului că, prin poziţia fixă pe care o are, ocupă mai puţin spaţiu şi, cu ajutorul bilei, permite o mai mare libertate de mişcare a cursorului pe ecran .

4.

Joystick-ul

     Este un dispozitiv asociat de obicei jocurilor. Este ergonomic, special proiectat pentru a oferi comoditate în manevrarea sa cu ajutorul mâinii. Datorită tehnologiei avansate utilizate la fabricarea sa, permite mişcări compuse.

5.

Creionul optic

Este un dispozitiv asemănător unui creion, având în vârf un senzor optic. Oferă posibilitatea desenării şi scrierii direct în calculator prin intermediul unor monitoare speciale .

6.

Echipament de autentificare biometric are ca funcţie identificarea particularităţilor unui utilizator, ca de exemplu: amprenta, recunoaşterea vocii sau scanarea retinei. Este o metodă de securitate în plus pentru accesarea datelor.

7.

Touch screen este un panou sensibil la modificări de presiune. El comunică cu un sistem de calcul prin intermediul unui software special care face legătura dintre acesta şi zona atinsă de utilizator.

8.

Aparatul foto digital şi camerele video digitale sunt destinate transformării imaginilor şi filmelor într-un format digital interpretabil de sistemul de calcul. Un astfel de dispozitiv este caracterizat de: zoom (poate fi optic sau digital; cu cât este mai mare cel optic cu atât camera este mai performantă); memoria internă, camerele foto digitale şi de mediul destocare a informaţie pentru camerele video (mini DVD-uri, sau carduri de  memorie); profunzimea de culoare, care se masoară în MP şi reflectă numărul de nuanţe pe care dispozitivul este capabil să-l reproducă. Modalitatea de conectare este pe portul USB.

9.

Microfonul este un dispozitiv care se conectează prin intermediul unei mufe de tip jack şi permite conversia unui semnal audio într-un semnal digital.

10.

Scannerul este un dispozitiv prin care pot fi digitizate imaginile grafice de pe suport material (hârtie, fotografii etc.). Se obţine un fişier imagine care poate fi prelucrat cu ajutorul unor aplicaţii de grafică. De asemenea, utilizat cu ajutorul unor programe de recunoaştere optică a caracterelor (OCR – Optical Character Recognition), scanner-ul poate “citi” un text tipărit, converindu-l nu în imaginiea paginii, ci într-un şir de caractere care să poată fi manipulate de un editor de texte.

Scanner-ul este caracterizat de următoarele atribute: rezoluţia, care reprezintă numărul de puncte pe unitatea de lungime (dots per inch), pe care le poate citi scannerul (calitatea imaginii scanate creşte odată cu rezoluţia care poate fi de ordinal sute de dpi); numărul de culori, reprezintă setul de culori care sunt codificate de scanner (calitatea imaginii creşte odată cu numărul de culori); viteza de scanare este viteza de lucru a scannerului, adică viteza de prelucrare a imaginii.

Document info
Document views138
Page views138
Page last viewedSat Jan 21 15:51:11 UTC 2017
Pages42
Paragraphs732
Words9972

Comments