X hits on this document

122 views

0 shares

0 downloads

0 comments

28 / 42

În funcţie de modul de utilizare şi de dimensiuni, există mai multe tipuri de scannere: fixe, imaginea ce urmează a fi scanată în calculator este plasată pe suprafaţa de scanare; mobile, scanerul are dimensiuni mici şi este deplasat de-a lungul imaginii care urmează a fi scanată.

La ora actuală se dezvoltă diverse tehnologii de scanare tridimensională.

Figura 9.1.3.

Scanner fix

Dispozitivele periferice de ieşire permit extragerea informaţiilor dintr-un sistem de calcul. Există diverse tipuri de dispozitive periferice de ieşire, fiecare utilizând un mod specific de vizualizare a informaţiilor.

1. Monitorul este un dispozitiv periferic care permite vizualizarea pe ecran a rezultatelor prelucrării informaţiilor.

În funcţie de numărul de culori ce pot fi afişate pe ecran există monitoare monocrom, gray scale şi color.

Monitoarele sunt caracterizate de dimensiunea ecranului care exprimă lungimea diagonalei exprimată în inch. Cele mai uitilizate sunt cele de 14, 15, 17 şi 21; Monitoarele afişează imaginea utilizând o matrice de puncte de imagine, numite pixeli. Numărul de pixeli ce pot fi afişaţi pe ecran defineşte rezoluţia monitorului. Rezoluţia monitorului este o măsură a calităţii imaginii şi este exprimată în număr de pixeli, de exemplu 1280x1024. O altă caracteristică specifică este numărul de culori. Cu cât numărul de nuanţe este mai mare cu atât calitatea imaginii este mai bună. Această caracteristică este exprimată sub forma de 16 biti sau 32 biti.

Din punct de vedere tehnologic există următoarele categorii de monitoare:

Monitoare cu tub catodic (CRT – Cathode Raz Tube), care utilizează tehnologia cu tub catodic. Această tehnologie presupune existenţa a trei tunuri electronice, dispuse în formă de triunghi, care emit fascicole de electroni cu mare viteză spre ecranul acoperit cu straturi de fosfor roşu, verde şi albastru, prin combinaţia cărora rezultă toate celelalte culori.  Fosforul are o proprietate denumită persistenţă. Persistenţa indică timpul cât strălucirea rămâne vizibilă pe ecran. Datorită acestei proprietăţi, imaginea de pe ecran trebuie  “reîmprospătată” periodic. Rata de reîmprospătare (refresh rate) reprezintă numărul de redesenări ale imaginii într-o secundă. Pentru ca imaginea să nu clipească rata de refresh trebuie să fie de cel puţin 70 Hz.

Document info
Document views122
Page views122
Page last viewedTue Jan 17 09:02:08 UTC 2017
Pages42
Paragraphs732
Words9972

Comments