X hits on this document

156 views

0 shares

0 downloads

0 comments

29 / 42

Monitoarele cu afişaj cu cristale lichide (LCD – Liquid Cristal Display), utilizate în special pentru calculatoarele portabile (laptop, notebook), fiind mult mai compacte şi având consum mic de energie electrică (5W, faţă de 100W pentru monitoare CRT).

Imaginea pe un monitor cu cristale lichide se formează prin trecerea unor cantităţi variabile de lumina albă de intensitate fixă printr-un filtru activ. Elementele de culoare roşie, verde sau albastră ale unui pixel sunt obţinute prin simpla filtrare a luminii albe .

Primul principiu constructiv folosit în pannel-urile cu cristale lichide (LCD) este constituit de prinderea cristalelor lichide între două suprafeţe cu şanţuri foarte fine, unde şanţurile de pe o suprafaţă sunt perpendiculare pe şanţurile de pe cealaltă suprafaţă. Al doilea principiu constructiv al unui monitor cu cristale lichide (LCD) este dat de filtrul de polarizare astfel obţinut şi de proprietăţile luminii.

Aceste tipuri de monitoare sunt caracterizate în plus faţă de monitoarele  CRT de: timpul de răspuns, exprimat în ms (de exemplu 8 ms); unghiul maxim de vizibilitate orizontală şi verticală (1780/1780) şi de contrast (de exemplu 1600:1).

Figura 9.1.4.

Monitor CRT şi  monitor LCD

2. Video – proiectorul este  dispozitivul care permite preluarea imaginii de pe monitor si proiectarea ei pe un ecran. Se conectează la calculator pe portul serial. Caracteristicile de care trebuie să ţinem cont sunt:

1.

luminozitatea care variază între 700 – 2000 ANSI în funcţie de spaţiul în care se foloseşte. Pentru spaţii mai luminoase este nevoie de o luminozitate mai mare;

2.

rezoluţia care reflectă calitatea imaginii. Cele mai întâlnite rezoluţii sunt SVGA şi XGA. Un proiector cu rezoluţia XGA are aproape dublu numărul de pixeli faţă de SVGA;

3.

uniformitatea luminozităţii între centrul şi marginea imaginii este recomandată să fie de minimum 85%;

4.

tipurile de conexiuni - de exemplu pentru un proiector home cinema este recomandat să existe un cablu S-video;

5.

timpul de viaţă al lămpii – este cuprins între 1000 şi 4000 de ore.

Atunci când se achiziţionează un videoproiector trebuie să se ţină cont şi de felul în care se pot realiza reglajele şi de portabilitate (adică uşor de montat şi de transportat).

Figura 9.1.5.

Video  proiector

Document info
Document views156
Page views156
Page last viewedTue Jan 24 21:29:58 UTC 2017
Pages42
Paragraphs732
Words9972

Comments