X hits on this document

143 views

0 shares

0 downloads

0 comments

30 / 42

3. Imprimanta este dispozitivul care permite tipărirea pe hărtie a informaţiei.

Se cunosc următoarele categorii de imprimante: matriciale, cu jet de cerneală şi laser.

Principalele caracteristici ale imprimantelor sunt:

1.

dimensiunea şi tipul hărtiei: A4, B5, A5, Letter, Legal, 4" x 6", 5" x 7" precum şi mărimi alese de utilizator;

2.

viteza de lucru: exprimată în pagini pe minut (ppm);

3.

culoarea – există imprimante alb –negru sau color;

4.

calitatea tipăririi: se exprima în numărul de puncte pe unitatea de suprafaţă (dots per inch - dpi);

5.

nivelul de zgomot, silenţioase sau mai puţin silenţioase;

6.

memoria internă;

7.

fiabilitatea care se regăseşte în perioada de garanţie, serviciile de care dispune, timpul mediu de viaţă estimată şi nu în ultimul rând preţul.

O imprimantă se poate conecta la un calculator pe diverse porturi, cum ar fi: serial, cu viteză mică de transfer, paralel, cu viteză de transfer mai mare decît cel serial, SCSI (Smal Calculator System Interface), interfaţă care foloseşte comunicaţia de tip paralel cu viteză mare de transfer, USB, foarte usual, fire wire, de viteze mari şi independent de platformă, wireless disponibilă prin infraroşu şi ethernet  pentru imprimante partajate în reţea.

Există două categorii mari de imprimante: imprimante cu impact şi imprimante fără impact.

Imprimante cu impact – tipărirea se realizează prin impactul unui cap de scriere asupra unei benzi tuşate, într-un mod asemănător maşinilor de scris. Dintre imprimantele cu impact cele mai răspândite sunt imprimantele matriceale (Dot matrix). Au un cap de scriere mobil, pe care este plasată o matrice de pini. Pentru a tipări un caracter este activată o combinaţie specifică a acelor, apoi acele respective sunt acţionate şi lovesc hârtia printr-o bandă tuşată, fiecare ac generând un punct.

Caracteristici: calitatea depinde de numărul de pini folosiţi; viteza de tipărire variază între 50 – 500 cps; sunt cele mai ieftine, dar calitatea imaginii este cea mai scăzută; sunt foarte zgomotoase.

Figura 9.1.6.

Imprimantă cu impact

Imprimanta laser – utilizează un fascicul laser pentru crearea imaginilor. Informaţiile ce urmează a fi tipărite sunt transmise către imprimantă şi această le converteşte într-o succesiune de comenzi către laserul care le va transforma în impulsuri luminoase. Fasciculul luminos este reflectat cu ajutorul unei oglinzi spre suprafaţa sensibilă la lumină a unui tambur; tamburul este încărcat electric cu sarcină negativă; fiecare punct de pe tambur atins de raza luminoasă îşi schimbă sarcina electrică. Tamburul se roteşte

Document info
Document views143
Page views143
Page last viewedSun Jan 22 08:47:05 UTC 2017
Pages42
Paragraphs732
Words9972

Comments