X hits on this document

Word document

A Miskolci Egyetem Gépészmérnöki ÉS INFORMATIKAI Karának - page 24 / 130

601 views

0 shares

0 downloads

0 comments

24 / 130

A Miskolci Egyetem Gépészmérnöki ÉS INFORMATIKAI Karának

Gépészmérnöki (MSc) mesterképzési szak tárgyainak annotációi

2.

Wempner, G.-Talaslidis, D.: Mechanics of Solids and Shells. Theories and Approximations, CRC Press, Boca Raton, 2003.

3.

Naghdi, P.M.: Foundations of Elastic Shell Theory, Progress in Solid Mechanics, Volume IV, North-Holland, Amsterdam, 1963.

Peremelem-módszer

2 1 v 3

Dr. Szeidl György, a tantárgy felelőse

Alapmegoldás a Laplace-egyenletre. Green-identitás. A direkt és indirekt módszer integrálegyenletei a Poisson egyenlettel kapcsolatos peremérték-feladatokra. Peremelemek és approximáció a peremgörbén, határfelületen. Az integrálegyenletek közelítő megoldásának technikája. Alapmegoldás, Somigliana identitás, a direkt és indirekt módszer integrálegyenletei a rugalmasságtan síkbeli és térbeli feladataira. A direkt módszer integrál egyenletei lemezfeladatokra. Időtől függő és geometriailag nem lineáris feladatok perem-integrálegyenletei a rugalmasságtanban.

Javasolt irodalom:

1.

Szeidl Gy.: A peremelem-módszer integrálegyenletei, Miskolc, 1999.

2.

Brebbia, C.A.-Dominguez, J.: Boundary Elements. An Introductory Cours, McGraw-Hill, New-York, 1991.

3.

Jaswon, M.A.-Symm, G.T.: Integral Equation Methods in Potential Theory and Elastostatics, Academic Press, London, 1977.

Robotok mechanikája

2 1 v 3

Dr. Kerekes István, a tantárgy felelőse

Ipari robotok mechanikai felépítése, kényszerei, szabadságfoka és osztályozása. Robotmechanizmusok főbb modelljei. Robotok munkatere. A mozgás leírása transzformációs mátrixok segítségével, Hartenberg-Denavit paraméterekkel, illetve Euler- vagy Kardán-szögekkel. A robot sebesség- és gyorsulásállapota. Nyitott- és zárt láncú ipari robotok. A direkt és az inverz kinematikai feladat megoldása. Iterációs módszer a kényszerváltozók kiszámítására. Különleges kialakítású ipari robotok. Hajtóerők és nyomatékok, valamint kényszererők és nyomatékok meghatározása. Az inverz és a direkt dinamikai feladat. A rugalmas elemeket is tartalmazó robotok dinamikai vizsgálata. Az illeszkedési hézagok, gyártási hibák és a tagok rugalmasságának hatása a robot pozicionálási pontosságára. Robotok rezgéseinek vizsgálata.

Javasolt irodalom:

1.

Vukobratovic, M.: Introduction to Robotics, Springer Verlag, New York, 1989.

2.

Vukobratovic, M.: Applied Dynamics of Manipulation Robots: Modelling, Analysis and Examples, Springer Verlag, New York, 1990.

3.

Általános géptervező szakirány

Különleges hajtások

Tantárgyfelelős: Dr. Péter József

Előtanulmányi feltételek: -

Kredit: 3

A fogaskerék-hajtóművek alkalmazásának határai. A finommechanizmusok különleges hajtóművei. A fogaskerék-bolygómű változatai. A hajlékony elemes hajtómű elemei, működésének alapja. A változatok bemutatása, az osztályozás és kiválasztás szempontjainak összefoglalása. A kinematikai, szilárdsági és geometriai számítások ismertetése. A

Document info
Document views601
Page views601
Page last viewedMon Jan 23 18:59:01 UTC 2017
Pages130
Paragraphs4196
Words43841

Comments