X hits on this document

Word document

A Miskolci Egyetem Gépészmérnöki ÉS INFORMATIKAI Karának - page 45 / 130

566 views

0 shares

0 downloads

0 comments

45 / 130

A Miskolci Egyetem Gépészmérnöki ÉS INFORMATIKAI Karának

Gépészmérnöki (MSc) mesterképzési szak tárgyainak annotációi

1.

ASM Handbook, Volume 20: Materials Selection and Design, ASM International, London, 1997. ISBN 0-87170-386-6, p. 1-900.

2.

Kutz, M.: Handbook of Materials Selection, John Wiley, New York, 2002. p. 1-564.

Különleges alakító eljárások

2 1 v 4

Dr. Gál Gaszton, a tantárgy felelőse

Az állapottényezők hatásának elméleti alapjai és alkalmazásuk fémek alakítási folyamataiban. A feszültségi állapot hatása az alakíthatóságra. Hidrosztatikus alakítás elve, alkalmazása térfogatalakításnál, illetvelemezek alakításánál. Hidromechanikus alakítás. Hőmérsékleti folyamatok jellemzői az alakításoknál. A hőmérséklet hatása az alakítási jellemzőkre. Hőmérséklethatáson alapuló technológiák. Izotermikus, félmeleg alakítás technológiája. Az alakváltozás sebességének hatása az alakítási jellemzőkre. Sebességhatáson alapuló technológiák. Robbantásos alakítás elve, alkalmazása. Elektrodinamikus alakítások elve. Elektrohidraulikus alakító eljárások. Elektromágneses alakítás. Pneumomechanikus alakító eljárások. Nagy sebességű térfogatsajtolás technológiai tervezése.

Kötelező irodalom:

1.

Artinger I., Kator L., Ziaja Gy.: Új fémes szerkezeti anyagok és technológiák, Műszaki Könyvkiadó, Budapest, 1974. p. 187-283.

Ajánlott irodalom:

1.

Pugh, H. LI. D.: Mechanical Behaviour of Materials  under Pressure, Elsevier Publishing Company Ltd, New York, 1970. p. 1-743.

2.

Rinehart, J. S., Pearson, J.:Explosive Working of  Matals, Pergamon Press, New York, 1963. p. 1-390.

Hő- és felülettechnológiák

2 1 v 4

Kocsisné dr. Baán Mária, a tantárgy felelőse

A felhasználói igények, a funkcionális tulajdonságok, az igénybevétel és a tönkremeneteli mechanizmusok rendszer-szemléletű áttekintése. Az anyagtudományi alapismeretekre építő elvi lehetőségek, főbb módszerek és technológiai megoldások a tulajdonságok megváltoztatása érdekében. A teljes tömegű és a felületre irányuló hőkezelési eljárások osztályozása, közös jellemzőik (hőmérséklet-idő diagramok, hevítési és hűtési módok, feszültségek) és különbségeik a hőkezelés céljának (szilárdságfokozó, megmunkálhatóságot javító, szívósságfokozó) függvényében. Speciális szempontok egyes acélcsoportok (szerkezeti és szerszámacélok, nemesacélok, acélöntvények, öntöttvasak) és anyagfajták (aluminium és rézötvözetek) hőkezelésében. Korszerű felületmódosító és bevonatoló eljárások: plazma, lézer, elektronsugaras és vákuum-technológiák, fizikai és kémiai gőzfázisú rétegleválasztás (PVD, CVD), termikus szórás. A hő- és felülettechnológiai eljárások összehasonlítása, kiválasztásuk szempontjai (környezetvédelem, gazdaságosság). Esettanulmányok.

Kötelező irodalom:

1.

Kocsisné Baán M. szerk.: Korszerű műszaki felülettudományi ismeretek magyar és angol nyelven, Elektronikus tananyag, 2006

2.

G. Krauss: Steels: Heat Treatment and Processing Principles, ASM, 1990

3.

Takács J. szerk.: Korszerű technológiák a felületi tulajdonságok alakításábanMűegyetemi Kiadó, 2004

Ajánlott irodalom:

1.

Surface Engineering - Innovate Leonardo és MinSE ERASMUS projektek elektronikus tananyagai

Document info
Document views566
Page views566
Page last viewedSat Jan 21 04:49:24 UTC 2017
Pages130
Paragraphs4196
Words43841

Comments