X hits on this document

Word document

A Miskolci Egyetem Gépészmérnöki ÉS INFORMATIKAI Karának - page 78 / 130

622 views

0 shares

0 downloads

0 comments

78 / 130

A Miskolci Egyetem Gépészmérnöki ÉS INFORMATIKAI Karának

Gépészmérnöki (MSc) mesterképzési szak tárgyainak annotációi

A CAD kialakulása fejlődési lépcsői és tartományai. A számítógépes tervezés geometriai alapjai: 2D-s és 3D-s modellezés, felület- és testmodellezési módszerek és technikák. CAD rendszerek felépítése és szolgáltatásaik fejlődése. Integrált gépészeti tervezőrendszerek. A CAD/CAM rendszerek átjárhatósága. Tipikus rajzcsere fájlok és szerkezetük, interfészek, fáljkonverterek. A különféle számítógépes tervezési módszerek hatása a tervezési folyamatokra. A különféle gyors-prototípus technológiák és hatásuk a tervezési folyamatokra. A tervezési folyamat globalizálódása, a globális munkavégzés HW/SW elemei. A CAD/CAM környezet minőségbiztosítási és munkaszervezési kérdései.

Kötelező irodalom:

1.

Takács, Gy.: Gyártóeszközök számítógépes tervezése. HEFOP-3.3.1.-2004-06-0012 elektronikus jegyzet, Miskolc, 2006.

Ajánlott irodalom:

1.

Takács, Gy. – Demeter, P: I-DEAS. Phare HU 0204-0002 elektronikus jegyzet. Miskolc, 2003.

2.

Takács, Gy. – Hegedűs, Gy.: CATIA. Phare HU 0204-0002 elektronikus jegyzet. Miskolc, 2003.

3.

Velezdi, Gy.: Pro/E. Phare HU 0204-0002 elektronikus jegyzet. Miskolc, 2003.

Robotok és manipulátorok

2 1 gy 4

Dr. Csáki Tibor, a tantárgy felelőse

A robot mint tipikus mechatronikai berendezés. A robotok felépítése, morfológiája, geometriai rendszerei, koordinátarendszerei. Koordináta transzformációk, kinematikai feladatok. Tipikus gépi funkciók, ezeket megvalósító rendszerek. Programozási nyelvek, tipikus feladatok programozása. CNC gépek irányítási feladatai. Koordinátarendszerek, transzformációk. CNC program felépítése, utasításrendszer, paraméteres programozás. 2D-s programozási példák. 3D-s programozási feladatok. Számítógéppel segített programozás alapjai. Processzálás, posztprocesszálás. Az automatikus szerszám- és munkadarab-ellátás megvalósításai. Revolverfejek, szerszámcserélő manipulátorok, tárak, körasztalok, palettarendszerek, palettacserélők, palettatárak.

Kötelező irodalom:

1.

Mátyási Gy.: NC technológia és programozás I. MK. Budapest 2001.

2.

Zsiga Z.: NC technika alapjai. http://www.szgt.uni-miskolc.hu/~zsiga/ncalap.pdf

3.

Ch. Blume – W. Jakob: Ipari robotok programozási nyelvei. MK.

Ajánlott irodalom:

1.

Newton C. Braga: Robotics, Mechatronics, and Artificial Intelligence.

Anyagválasztás

2 1 v 3

Dr. Tisza Miklós, a tantárgy felelőse

Az anyagok és az anyagválasztás szerepe a terméktervezési, folyamattervezési és a gyártási folyamatokban. Az anyagtulajdonságok hatása a tervezési és gyártási folyamatokra, valamint a mérnöki szerkezetek tulajdonságaira és megbízhatóságára. Az anyagválasztási folyamat fejlődése: alternatív megoldások alkalmazása. Az anyag­válasz­tást befolyásoló tényezők, a mérnöki gyakorlat anyagaival szemben támasztott funkcionális és megmunkálhatósági követelmények. Az anyagválasztás motivációi, módszerei, műszaki, gazdasági szempontjai és ezek kölcsönhatása. Az anyagválasztás célfüggvényei. Többszörös célfüggvények alkalmazása az anyagválasztásban. Az értékelemzés és a károsodás elemzés alkalmazása az anyagválasztásban.

Kötelező irodalom:

Document info
Document views622
Page views622
Page last viewedTue Jan 24 20:40:17 UTC 2017
Pages130
Paragraphs4196
Words43841

Comments