X hits on this document

Word document

A Miskolci Egyetem Gépészmérnöki ÉS INFORMATIKAI Karának - page 97 / 130

618 views

0 shares

0 downloads

0 comments

97 / 130

A Miskolci Egyetem Gépészmérnöki ÉS INFORMATIKAI Karának

Gépészmérnöki (MSc) mesterképzési szak tárgyainak annotációi

megmunkálások kapcsolata a minőséggel. Finommegmunkálások határozott és határozatlan élgeometriájú szerszámokkal. Ultrapontos technológiák. Különleges igények az MKGS-rendszer elemeivel és a környezettel. Technológiai összefüggések és tervezés. Speciális méréstechnikai feltételek. Alkalmazási területek és gazdaságosság kérdései.

Kötelező irodalom:

1.

Dudás I.: Gépgyártástechnológia III., Miskolci Egyetemi Kiadó, Miskolc, 2003.

2.

König, W.: Fertigungsverfahren Band 2., VDI-Verlag GmbH, Düsseldorf, 1989.

Ajánlott irodalom:

1.

Szabó O. – Kossa G.: UP-1. Ultraperecíziós eszterga Csepel-T vezérlésének programozás. Mechatronika-OS/4. ME Sokszorosító, Miskolc, 1999.

2.

Szabó O. – Kossa G.: Ultraprecíziós CNC esztergára programozási példa. Mechatronka – OS/5. ME Sokszorosító, Miskolc, 1999.

Hegesztés és hőkezelés minőségbiztosítása

2 1 v 3

Dr. Balogh András, a tantárgy felelőse

Az alkalmazott minőségbiztosítás általános kérdései a hegesztés és hőkezelés területén; anyagminőség, berendezések, technológia és személyzet befolyása a minőségre. A ma használt és perspektívikus hegesztő és hőkezelő eljárások és a minőséget befolyásoló lényeges tényezőik. A tervezési és előkészítési fázis minőségbiztosítása. Minőségbiztosítási teendők a gyártási folyamatban. Hegesztett és hőkezelt termékek minőségösszetevői. Ellenőrzési eljárások és módszerek. A minőség-ellenőrzés statisztikai szemlélete.A hegesztő és hőkezelő üzem felszereltsége, szervezete, működési rendje. A hegesztés és hőkezelés minőségbiztosítási dokumentumai. A személyzettel szembeni követelmények. A gyártási, kereskedelmi és üzemi tapasztalatok minőségcentrikus visszacsatolása a termelésbe.

Kötelező irodalom:

1.

Balogh A., Sárvári J., Schäffer J., Tisza M.: Mechanikai Technológiák. Egyetemi tankönyv. Miskolci Egyetemi Kiadó, Miskolc, 2003. p.143-352

2.

Lizák J.: Hőkezelés, Gyakorlati segédlet, Tankönyvkiadó, Budapest, 1987. p.1-157

Ajánlott irodalom:

1.

Szunyogh L. (főszerkesztő): Hegesztés és rokon technológiák (kézikönyv); Gépipari Tudományos Egyesület, Budapest, 2007 (kijelölt fejezetek).

2.

Balogh A.: Ömlesztő hegesztő eljárások. Oktatási segédlet. Miskolci Egyetem Továbbképzési Központ. 2001. p.1-315.

Gyártási rendszerek termelésirányítása

2 1 v 3

Dr. Dudás Illés, Szabados Gábor, a tantárgy felelősei

Gyártórendszerek fogalma, osztályozása. A termelésirányítás feladatai, hierarchikus struktúrája, kapcsolata a műszaki előkészítés és irányítás más rendszereivel. Gyártási rendszerek termelésirányítása az integrált vállalatirányítási rendszerben (ERP). Rugalmas gyártórendszerek operatív termelésirányítása, finomprogramozása. Off-line és on-line, real time folyamatirányítási környezetű gyártórendszerek termelésirányítási rendszere. Szimuláció a gyártórendszerek termelés-irányításában. Termelésirányítás a számítógéppel integrált gyártásban. Gyártórendszerek a logisztika és a gyártásinformatika oldaláról.

Kötelező irodalom:

1.

Dudás I. - Cser I.:Gépgyártástechnológia IV. Gyártás és gyártórendszerek tervezése, Miskolci Egyetemi Kiadó, Miskolc, 2004. p.1-335.

2.

Tóth T.: Termelési rendszerek és folyamatok, Miskolci Egyetemi Kiadó, Miskolc,2004. p.1-95.

Document info
Document views618
Page views618
Page last viewedTue Jan 24 17:22:48 UTC 2017
Pages130
Paragraphs4196
Words43841

Comments