X hits on this document

13 views

0 shares

0 downloads

0 comments

3 / 3

Måndagen var vår sista dag på ön och den dagen var det tävlingar. Först ut skulle det bli ’New Commers Race’ (Nybörjare), en sorts kval till TT-tävlingen på våren, sedan Classic Senior dvs 500 cc. Här var det 73 st ekipage som på fullt allvar tävlade med BSA Gold Star, Matchless G50, Norton Manx, Velo’s och några Hondor. Pga av dåligt väder sköts starterna upp till eftermiddagen men tävlingen kom igång och vi fick se två tuffa Race.

På tisdagsmorgon åker vi från ön och skiljs från kamraterna från Vimmerby i Heysham. De hade valt en annan rutt än vi och skulle åka lastbåt till Göteborg. Vi kör ungefär samma rutt hemåt som vi hade kommit. Färjetid att passa i Harwich gjorde att vi fick ligga på även hemåt. Väl ombord träffar vi bl a Helen och Bo-Inge som vi tar sällskap med genom Danmark. I Lund väntar min bror med en Buss som tar oss hem efter 270 mil på BSA.

Vistelsen på ön var fantastisk med Racing som man inte ser nån annanstans, vacker natur, intressant historia (anor från vikingarna ) trevliga pubar med bra mat och öl, härlig atmosfär med tonvikt på Motorcyklar som några exempel. Något man gärna gör om.

Smålänningar på IoM.

6

Fotostopp.

En udda fågel riumph X75 Hurrucane (med BSA-motor).

Många svenskar på det 45:e Internationella BSA Rallyt 2008

  • Skvaller och nyheter –

Från några av de andra deltagarna så har redaktionen hört att för de som bodde på campingen så är lervällingen något som man sent kommer att glömma. Men tack vare det rejäla fest-tältet BSA- klubben hade på plats så funkade allt okej även om man tänkte sig noga före man tex skulle trotsa leran för att gå på toan till exempel.

Om ni träffar Helen (Brunstorp) be henne då berätta vad de båda bröderna från USA, som åkte på var sin BSA Rocket Gold Star och där de bodde hade en regnmängd på några mm per år, tycket om att uppleva mer regn på en vecka än vad de hade fått tidigare i hela sitt liv....

Hursomhelst det hände en hel del annat. Som tex detta:

BSA Världsrekord på IoM

Text och Foto: Helen Brunstorp

Under det 45:e Internationella BSA Rallyt på Isle of Man (16 – 23 augusti 2008) sattes världsrekord i antal BSA på en och samma plats. Platsen för rekordet var vid vattenhjulet på Snaefell vid Laxey. Helen Brunstorp berättar: Världsrekordet gällde flest körande BSA´s, några av reglerna som måste följas: Se till att du har bensin BSA´n måste vara besiktigad Alla BSAs måste köra förbi räknestället, om någon puttar sin BSA så räknas den inte.

I deltagarlistan för rallyt hittar vi följande svenskar, Helen, Douglas, William Bronstorp, Bo-Inge Andersson, Marcus Nilsen, Tommy Arvidsson, Göran Nilsson, Patrik Ryden, Dennis Stolt, Curt- Ivan Carlsson, Ronny Gustavsson, Martin Kaldner, Morgan Johansson, Ann-Christin Johansson, Lars- Göran Göransson och Robert Hortans.

Vår meste kändis var Curt-Ivan Carlsson, han har själv tävlat på Isle of Man flera gånger i sin karriär men då inte på BSA som han nu hade kommit tillbaka till ön på. Från USA hade den tidigare astronauten James Van Hoften kommit med en BSA A10 vilket väckte uppmärksamhet bland den lokala pressen.

Vi var redo, så också vädret som inte var det bästa denna morgon. Regnmolnen hängde lågt och det skulle komma regn men många var ändå redo kl.10.30, punktligt. Boda ville gärna köra trots vädret så jag fick ta hand om kameran och dokumentationen. För Sveriges del var vi 4 st. BSA på campingen. Det blev en lång filmning vid starten när en massa BSA motorcyklar ville sätta världsrekord. När jag gick tillbaka för att hämta bilen stod det ändå några BSA maskiner kvar på campingen. De hade de fått ett litet försprång när jag körde iväg.

På rallyt som var ett av de största BSA-rallyna någon- sin med 488 föranmälda deltagare fanns det folk från hela världen, Australien, Belgien, Danmark, Frank- rike, Tyskland, Storbritannien (givetvis), Luxemburg, Holland, Nya Zeeland, Sverige, Schweiz och USA.

Känner ni till sången 10 små indianer? När vi körde längs vägen till Line-Up så stod det lite parkerade BSA´s längs med vägen och så var de bara .... Trots detta så blev det nytt världsrekord och alla 4 svenska cyklarna klarade sig fram. Det nya rekor- det lyder 281 st. och detta sattes på Isle of Man Måndagen den 18 Augusti 2008. Om jag kommer ihåg rätt så slog vi det gamla rekordet med ca. 10 st.

Svenskt internationellt rally 2012 På det internationella mötet mellan klubbarna bokades Sverige in år 2012. Detta betyder att vi om några år skall visa upp någon del av vårt land för våra utlänska BSA-vänner.

Har du några bra ideer om plats eller saker värda att besöka så hör av dig till någon av oss i BSA- klubbens styrelse.

Johan Johansson

7

Document info
Document views13
Page views13
Page last viewedThu Jan 19 22:12:53 UTC 2017
Pages3
Paragraphs88
Words1982

Comments