X hits on this document

90 views

0 shares

0 downloads

0 comments

10 / 21

1

Bus

Minibus of ‘Guagua’

De twee grootste busmaatschappijen van de Dominicaanse Republiek zijn: Metro Tours en Caribe Tours. Dit zijn de twee busondernemingen die enkele keren per dag tussen de verschillende grote steden rijden. Via Puerto Plata naar Santiago en Santo Do- mingo en omgekeerd. Het zijn comfortabele bussen met airconditioning en toilet. Er worden niet meer passagiers meegenomen dan het aantal zitplaatsen.

Deze busjes, meestal van Japans fabrikaat, worden guagua’s genoemd. Het zijn in principe 12-persoons- busjes, maar meestal stappen er dubbel zoveel personen op. Soms hangen er zelfs passagiers door de deur omdat ze er niet meer in kunnen. Verder hellen deze busjes vaak helemaal over naar één kant en zijn ze helemaal verroest. De guagua’s rijden door het hele land, van zonsopgang tot zonsondergang. De aankomst en vertrekplaats zijn meestal centraal gelegen pleinen in de steden. Ze stoppen echter ook langs de kant van de weg als u uw hand opsteekt. Neemt u altijd gepast geld mee. Als u er weer uit wilt, zegt u dat tegen de conduc- teur of tegen de chauffeur.

Het vervoer

Taxi

Dit is een duurder vervoersmiddel, maar veruit het veiligste. De meeste taxichauffeurs spreken Engels. Vaak staat er een bord met taxitarieven voor het hotel en mocht dit niet het geval zijn, dan kunt u de juiste prijs ook even navragen bij de bell-boy (portier).

Brommertaxi

De brommertaxi’s die u hier veel tegenkomt, heten motoconcho’s. De motoconcho’s zijn het meest gebruikte transportmiddel. Het zijn 50cc brommers die één, twee, ja zelfs drie passagiers, met kip en geit onder de arm vervoeren. De standplaatsen vindt u langs de hoofdwegen, in het centrum van de stad en in mindere mate bij de hotels. Het is echter door de slechte weg en de vaak zeer onvoor- zichtig rijdende Dominicanen een onveilige manier om u te verplaatsen. Wij raden u dan ook aan om niet met deze brommertaxi’s mee te gaan.

Autoverhuur

Een auto huren is mogelijk, maar niet echt aan te raden. De auto’s zijn redelijk duur om te huren en u doet dit steeds op eigen risico. Dit eigen risico is niet af te kopen, ook al vertellen ze u dat echt alles is inbegrepen. Om een auto te huren, heeft u hier in de Dominicaanse Republiek een Europees rijbewijs nodig en vaak, als borg, een kredietkaart. De wegen zijn hier vaak heel slecht, met grote gaten en de rijstijl van de Dominicanen laat ook nog wel wat te wensen over. Verder is er veel ander verkeer op de weg, zoals brommertjes en loslopend vee. Er zijn geen witte strepen en er is geen straatverlich- ting. De Dominicanen rijden ‘s avonds allemaal met groot licht en op zondag zijn de meeste benzine- pompen gesloten. En dan is er natuurlijk nog de politie die, omdat u buitenlander bent, u graag zal laten stoppen om te proberen zo een centje bij te verdienen. Ze behoren namelijk tot de slechtst be- taalde werknemers in de Dominicaanse Republiek.

1

Document info
Document views90
Page views91
Page last viewedSat Jan 21 14:26:37 UTC 2017
Pages21
Paragraphs494
Words7706

Comments