X hits on this document

93 views

0 shares

0 downloads

0 comments

12 / 21



Eten & drinken

Dominicaanse drankjes

De meest gedronken alcoholische drank hier is rum, een typisch product van de Dominicaanse Repu- bliek. De grondstof voor rum is een melasse die men wint uit het sap van suikerriet. 80% van alle suikerriet wordt omgezet in rum. Deze drank is hier over het algemeen, zeker in vergelijking met onze maatstaven, spotgoedkoop. In uw cocktail krijgt u dan ook altijd een royale scheut. Men onderscheidt 3 soorten rum: witte rum (droog, licht, goed om te mixen), bruine rum (aromatisch, rijk van smaak) en Añejo (rum die al een aantal jaren in houten vaten is bewaard en daardoor een bijzondere smaak heeft verkregen). De bekendste stokerijen zijn: Brugal, Bermudez, Barcelo, Macorix en Sibony. Volgens kenners zijn de beste merken: Barcelo Imperial, Bermudez Aniver- sario en Brugal Siglo de Oro. Deze merken zijn wel- iswaar heel sterk, maar zeer aangenaam van smaak zodat u ze na een goede maaltijd puur kunt drinken.

In de Dominicaanse Republiek heeft men drie soor- ten bier: Presidente, Quisqueya en Bohemia. Wijnen zijn in de meeste hotels wel te krijgen, maar ze zijn geïmporteerd en dus erg prijzig. De enige echt betaalbare wijn die u hier kunt kopen, is de lo- kale ananaswijn. Hij is echter nogal zoet van smaak. Verder zijn er de verse vruchtensappen (jugos) en de milkshakes met verse vruchten (batidas). En na- tuurlijk niet te vergeten de kokosmelk, zo te drinken uit de kokosnoot.

Dominicaanse vruchten

Ananas, sinaasappels, papaja, meloenen, grapefruit, citroenen, limoenen, watermeloenen, kokosnoten, guave, limoncillo (lijkt op lychees, alleen is de schaal glad), jagua (1 dag in water leggen, dan het sap drinken), guanabana (niervormige vrucht), zapote (bruine lange vrucht met rood vlees), sapohi (ziet

eruit als een aardappel, heeft oranje vruchtvlees) en caimito (groene vrucht met wit vlees, smaakt een beetje naar meloen).

Dominicaanse specialiteiten

La bandera dominicana: witte rijst met rode bonen en stukjes vlees Sancocho: een soort dikke soep met stukjes vlees, aardappel en banaan Asopao: dikke soep met rijst, erwten, tomaten, uien, pepers, olijven en knoflook, erover strooit men kaas Chicharron: in sinaasappel gemarineerd varken dat eerst gebakken en daarna uitgebakken wordt in zijn eigen vet Chivo guisado: geit in oregano, uien, pepers, knof- look in rum en rode wijn gesmoord Locrio: Dominicaanse versie van paëlla met kip, vlees of vis Mondongo: varkens- of rundkoteletten in pe- pers, aubergine, rode uien, tomaten en knoflook gesmoord Pastel de maiz: een taart uit maïsmeel, uien, olijven, rozijnen en ei.

Pescado con coco: zeebaars gekookt in kokosmelk Yaniqueques: in olie gefrituurde pannenkoeken, ze smaken naar bier Casave: maniokbrood, een specialiteit uit de tijd van de Taino’s Fritos verdes: gebakken schijven onrijpe bakbana- nen Longaniza: varkensworst Mangu: fijngestampte kookbananen met uien en avocado. Meestal geserveerd bij het ontbijt. Moro: bijgerecht, rijst met spek, bonen, uien, pe- pers, knoflook en oregano Pastel en hoja: bakbananen en yautia, een knol, worden samen gekookt en tot een brei gestampt met melk en gehakt vermengd en in verse bana- nenbladeren gewikkeld. Dulce de leche: zoete koekjes en taartjes met vul- lingen van kokos of gekonfijte vruchten Majarete: pudding van maïsmeel, vanille, kokosrasp en citroensap



Document info
Document views93
Page views94
Page last viewedSun Jan 22 16:44:00 UTC 2017
Pages21
Paragraphs494
Words7706

Comments