X hits on this document

86 views

0 shares

0 downloads

0 comments

14 / 21



Gewoontes

Muziek, dans en spel

Muziek, dans en spel nemen in de Dominicaanse Republiek een belangrijke plaats in. Overal op straat hoort u muziek. In veel restaurants treden ‘s avonds bandjes op. De merengue is de nationale muziek en dans, het lijkt een beetje op de salsa of de lambada. Wat deze dansen gemeen hebben, is de politieke tekst. Het is de muziek van de armen. De merengue wordt ook wel ‘de houten been dans’ genoemd. De danspassen worden na- melijk met één been uitgevoerd terwijl het andere been stijf wordt gehouden. Dit is een overblijfsel uit de tijd van de piraten die vaak een houten been hadden. Men vermoedt echter dat de dans oorspronkelijk uit Afrika komt. De muziek wordt ge- maakt met een trekharmonica, een trommel en een guira. Een guira is een metalen strip waarover men strijkt met een metalen vork. De trommel bestaat uit aan de ene kant het vel van een oude geit en aan de andere kant het vel van een jonge geit. De jonge geit mag nog niet drachtig geweest zijn. Deze vellen worden eerst in lokale rum gedrenkt alvorens er trommels mee te bespannen. Eind juli vindt er een merenguefestival plaats in de Dominicaanse Republiek. Er worden dan uitbundige straatfeesten gehouden met veel muziek en rum. Op 4 augustus, de dag van de stichting van de stad, wordt de Ma- lecón (boulevard) in Santo Domingo overstelpt met allerlei groepen die strijden om de eer van de beste groep. Een leuk souvenir is een cd met meren- guemuziek. Enkele bekende groepen/zangers zijn: 4.40, Sergio Vargas, Los Hermanos Rosario, Wilfrido Vargas, Caña Brava en de Coco Band. Het meest gespeelde spel is Domino. Men speelt

het met 28 stenen die op één zijde gemerkt zijn met punten of ogen van dubbel blank tot dub- bel zes. De stenen moeten tegen elkaar worden gelegd zodat gelijke ogen aansluiten. Iedere speler probeert zijn stenen het eerst af te zetten en wordt daarmee domino. De inzet is meestal een glas bier of rum, slechts zelden geld.

Carnaval

Het carnaval wordt ieder jaar in februari gevierd. Nadat het carnaval officieel is geopend, barsten in alle dorpen en steden de festiviteiten los. Dit gaat gepaard met veel merenguemuziek en rum. Men sluit carnaval af met een optocht gevolgd door een groot feest op de Malecón (boulevard) in Santo Domingo. Het bekendste carnaval is dat van La Vega, waar ‘diablos cojuelos’ rondlopen. Dit zijn hin- kende duivels die met acrobatische sprongen elke zondagmiddag van februari door de straten trekken en links en rechts klappen uitdelen aan ‘zondaars’.

Ook in andere steden zijn de diablos cojuelos te vinden, alleen hebben ze dan een andere naam. In Santiago heten ze de ‘lechones’, in San Pedro de Macoris de ‘buloyas’ en in Monte Christi de ‘toros y civiles’. Het gerucht gaat dat toen de diablos voor de eerste keer optraden, eind vorige eeuw, ze zo lelijk waren dat ze de steden niet ingingen om de kinderen niet bang te maken. Tegenwoordig bestaat hun vermomming uit felgekleurde kleding van meestal rode, gele of groene zijde bezet met lovertjes, glittertjes en koperstukjes. Ze dragen fel- gekleurde handgeschilderde maskers die per plaats verschillen van vorm en motief. De maskers worden gemaakt uit papier-maché dat bedekt wordt met een laag kunsthars. Vroeger zaten in zulke maskers echte dierentanden, nu zitten er veelal plastieken imitatietanden in. De optochten van de diablos bestaan meestal uit 20 verschillende groepen met ieder 20 of meer aanhangers. Elke groep heeft zijn eigen kostuum. De “vejigas” (soort trommeltjes gemaakt uit koeien- of varkensblazen die met een mengeling van citroensap, as en suiker verstevigd worden) zijn meestal met een stof bekleed die past bij het kostuum.

Feestdagen

1 januari

Nieuwjaar

6 januari

Driekoningen

21 januari

Nuestra Señora de la Altagracia

26 januari

Geboortedag van Juan Pablo Duarte

27 februari

Onafhankelijkheidsdag

1 mei

Dag van de arbeid

16 augustu

s

Dag van de Restauratie

24 september Nuestra Señora de Las Mercedes

25 december Kerstmis

De Dominicaanse Republiek is een rooms-katholiek land, wat betekent dat de feestdagen van patroon- heiligen van de verschillende steden gevierd worden.



Document info
Document views86
Page views87
Page last viewedSat Jan 21 00:47:04 UTC 2017
Pages21
Paragraphs494
Words7706

Comments