X hits on this document

92 views

0 shares

0 downloads

0 comments

15 / 21



Souvenirs Amber

Amber is hars (sap van een uitgestorven boom) dat miljoenen jaren versteend is. In de prehistorische tijd kwamen kleine insecten, beestjes, blaadjes en bloemetjes en andere flora en fauna vast te zitten in de kleverige substantie. Doordat het sap vervol- gens begraven werd onder de aarde zette het zich om tot amber. Via het regenwater kwam het hars terecht in de zee. De toenmalige kust is verdwenen, maar de amber is gebleven. Het wordt nog steeds veelal langs de 125 km lange kust gevonden, maar ook in het binnenland in de bergen. De vindplaat- sen o.a. Los Cacaos, La Bucaca, Los Hijos, El Valle en Palo Quemado zijn te bezichtigen. Het grootste stuk amber werd gevonden in 1979 bij Sabana de la Mar. Het woog maar liefst 8 kilo! Amber wordt pas sinds ongeveer 50 jaar verwerkt, eerst als sigarettenmondstukjes en nu ook in sieraden. Het onderscheid tussen echte amber en plastic is moeilijk te maken. Een vuurtje erbij houden zoals u wellicht wel eens hebt gehoord, heeft geen zin want niet alleen plastic maar ook amber brandt. De

kleuren variëren van doorzichtig wit naar donker bruin. Hoe donkerder de amber hoe duurder en als er beestjes, blaadjes, bloemetjes en dergelijke inzit- ten, dan is het vaak heel kostbaar. Er is ook blauwe amber hoewel dat zeer zeldzaam en duur is.

Larimar

Ook wel de Dominicaanse Turquoise genoemd. De Dominicaanse Republiek is het enige land ter wereld waar Larimar wordt gevonden. Het is licht- blauw van kleur met verschillende, meestal witte of bruine schaduwen erin. Voor 1974 was de steen nauwelijks bekend. Een aanhanger van peace corps bracht toentertijd meerdere ponden naar Miguel Mendez, een Dominicaan die in de edelsteenhandel zat. Hij hoopte dat de commerciële edelsteenhan- del zich ervoor zou interesseren. Miguel Mendez noemde de vondst Larimar. ‘Lari’ komt van de naam van zijn dochter, Larissa, en ‘Mar’ is het Spaanse woord voor zee. De steen werd eerst langs de kust gevonden. Toen die vindplaats was uitgeput, zond Mendez zoektroepen de bergen bij Barahona in, waar men op 8 km van de kust een kleine lading vond, de enige ter wereld tot nu toe.

Koraal

Koraal is een levende plant uit de zee, die vaak op tientallen meters diepte groeit. Koraal komt enkel voor in de buurt van speciale algen en in water met een bepaald zoutgehalte. Vandaar dat koraal ook niet groeit in rivieren. In de Dominicaanse Republiek zijn er twee soorten koraal: rood en zwart koraal. Zwart koraal is een van de langzaamst groeiende koraalsoorten in de wereld. Een stukje van 2 cm kan meer dan 100 jaar oud zijn. Echt zwart koraal heeft een serie ringen in het midden, net zoals een boom. De Dominicaanse Republiek is een van de laatste landen waar zwart koraal nog wordt verkocht. In de meeste landen is het immers beschermd. Dit is dan misschien ook wel het laatste jaar dat zwart koraal mag worden verkocht.

Acerina

Of zoals het ook wordt genoemd, de zwarte dia- mant. Deze naam heeft de steen te danken aan het feit dat hij glinstert als een diamant. De steen is te vergelijken met zwart koraal.

Schilderijen

Bijna overal vindt u de typische Haïtiaanse (dus geen Dominicaanse) schilderijen. Deze schilderijen zijn te herkennen aan de primitieve kleuren en figuren.

Houtsnijwerk

In veel winkels kunt u zowel beschilderde als onbeschilderde houten beelden kopen. U vindt hier ook veel beelden en andere kleine souvenirs van mahoniehout.

Lime-popjes

In bijna elke winkel ziet u de stenen popjes staan zonder gezicht. Deze vrouwtjes zonder gezicht dragen de typische klederdracht van hier. De limé-popjes zijn eigenlijk pas sinds 1981 te koop als souvenir toen een Duitse vrouw, Liliane Mera, be- sloot deze popjes te gaan vervaardigen. Ze komen meestal uit Moca en Santiago. De popjes hebben geen gezicht omdat de Dominicaanse Republiek geen eigen cultuur heeft. Het is een mengeling van hoofdzakelijk Spanjaarden en Afrikanen. De

Document info
Document views92
Page views93
Page last viewedSun Jan 22 08:56:04 UTC 2017
Pages21
Paragraphs494
Words7706

Comments