X hits on this document

79 views

0 shares

0 downloads

0 comments

4 / 21

Van plaats tot plaats

Ligging

De Dominicaanse Republiek is gelegen op het eiland ‘Hispaniola’, dat in het centrum van het Cari- bische gebied ligt. De Caribische eilanden strekken zich uit van de noordoostpunt van Zuid-Amerika tot aan Florida. Deze eilandengroep wordt min of meer omsloten door de Golf van Mexico, de Caribische Zee en de Atlantische Oceaan. De Caribische eilanden, ook wel aangeduid met de naam ‘Antil- len’, vertonen onderling sterke overeenkomsten (mede dankzij de ligging, de fysische en klima- tologische omstandigheden). Maar desondanks zijn er toch grote verschillen, vooral doordat de Britten, Fransen, Spanjaarden en Nederlanders in voorgaande eeuwen menig eiland veroverden en zo een verbrokkeling tot stand brachten waardoor er tenslotte grote verschillen ontstonden in staatkun- dige organisatie, cultuur en taal. De langgerekte Antilliaanse eilandenboog beslaat ongeveer 3.300 km en wordt onderverdeeld in

drie groepen: de Bahama-eilanden nabij Florida, de Grote Antillen en de Kleine Antillen. Tot de zoge- naamde Kleine Antillen behoren de Amerikaanse Maagdeneilanden St. Thomas, St. John en St. Croix, de (voormalige) Britse eilanden Montserrat, St. Lu- cia, Anguilla, Antigua, de Franse eilanden Martini- que en Guadeloupe en de Nederlandse Antillen en Aruba. Tot de Grote Antillen worden Cuba, Jamaica, Puerto Rico en het eiland Hispaniola gerekend. Laatstgenoemd eiland heeft een totale oppervlakte van 76.483 km² en is na Cuba (dat een opper- vlakte heeft van 110.992 km²) het grootste eiland in het Caribische gebied. Ongeveer één derde van Hispaniola wordt ingenomen door de Republiek Haïti dat aan de westkant is gelegen. De aan de oostkant liggende Dominicaanse Republiek beslaat met een oppervlak van circa 48.422 km² het overige tweederde deel.

Puerto Plata

Bahía Maimón Sosua Cabarete •• Playa Dorada

Samaná

Uvero Alto

SANTO

DOMINGO

B a v a r o P u n t a

Cana Bayahibe

Landschap

De basis van het landschap van Hispaniola werd in de oertijd gelegd. Onder invloed van immense natuurkrachten ontstonden er miljoenen jaren geleden op de bodem van de oceaan diverse diepe openingen. Een en ander had vulkanische activiteit tot gevolg, met als resultaat dat er op de bodem van de zee een lange keten van vulkaankegels ontstond. Dit lag aan de basis van het huidige Hispaniola. Onderzeese erupties en oceanische afzettingen vormden een dik gesteentepakket, dat zo’n 60 miljoen jaar geleden door opwaartse druk omhoog kwam en waarbij, mede door een daling van de zeespiegel, een groot aantal vulkaankegels boven het zeeniveau werden getild. In de miljoenen jaren die volgden, werden de zo ontstane eilanden omringd door gordels van koraalkalksteen met als uiteindelijk resultaat een boog van grillig gevormde eilanden met kalkterrassen, grote en kleine baaien, fraaie zandstranden en indrukwekkende riffen. Het eiland Hispaniola is trouwens het meest berg- achtige eiland van alle Caribische eilanden.

Het grootste deel van het eiland is een aaneen- schakeling van bergland, terwijl ongeveer één derde uit gelijkmatig, zacht glooiend laagland bestaat. Opvallend is dat zich op het eiland niet alleen het hoogste, maar ook het laagste punt van het hele Caribische gebied bevindt. Hoogste punt: Pico Duarte van 3.175 meter. Laagste punt: Lago Enriquillo, een groot zoutwatermeer met een oppervlakte van circa 200 km², dat zich 44 meter onder het zeeniveau bevindt. Ruim 10% van het Dominicaanse landschap is met zijn imposante bergketens, watervallen en dichtbegroeide wouden tot beschermd gebied verklaard. Het land telt maar liefst 9 nationale parken en 4 natuurreservaten. De Dominicanen zijn terecht trots en zuinig op hun fraaie landschap. Ontdekker Christoffel Columbus noemde dit eiland niet voor niets ‘het mooiste wat mensenogen ooit aanschouwd hebben’.

A

B

C

D

1

E

F

Richting Higüey

G

H

I

J

7

Canal de Mona

C

Bahia Principe

D

Riu Hotels

K

4

Accommodaties

5

A

LTI Sol de Plata

B

Grand Paradise

L

Luchthaven

M

L Cortecito

Q

U

V

E

Iberostar

F

LTI

G

Ocean Blue

H

Caribe Club Princess

I

Paradisus

J

Melia Bavaro

K

Fiesta Bavaro

6

T

O P

S

N

3

R

1

2

T

Allegro Grand

U

Allegro Bavaro

V

Natura Park

M

Carabela Hotel

N

Ocean Bavaro

O

Melia Caribe

P

Cortecito Art Fair

Q

Villas Bavaro

R

Barceló Hotels

S

Catalonia Bavaro

W X

Club Med Punta Cana Beach Resort

Diversen

 • 1.

  Scuba Caribe

 • 2.

  Marinarium

 • 3.

  Aquatic Tour/James Bond

 • 4.

  Langosta del Caribe

 • 5.

  Hospiten

 • 6.

  Don Lucas Cigars

 • 7.

  Plaza Bavaro (Shopping Centers en Plaza Punta Cana)

W

X

Document info
Document views79
Page views80
Page last viewedWed Jan 18 21:07:59 UTC 2017
Pages21
Paragraphs494
Words7706

Comments