X hits on this document

Word document

IT i sprogundervisningen - en udfordring som er værd at tage op - page 2 / 28

96 views

0 shares

0 downloads

0 comments

2 / 28

Brug af IT i sprogundervisningen skal ikke blot være et supplement til undervisningen men en nøje planlagt, integreret del af denne. I det følgende skitseres forskellige elementer fra bekendtgørelserne, som en ugentlig time - evt. hver anden uge - i edb-lokalet er med til at dække.

Vi arbejder med

1.

Grammatikprogrammer. Eleverne arbejder med de grammatiske områder, der er relevante for ugens tekst, eller de områder, de har haft svært ved i deres afleveringer. På deres opgave skrives, hvilke områder de bør repetere.

Tip: Tag et skærmbillede af sprogprogrammets indholdsfortegnelse, så det er let at angive det relevante område på elevbesvarelserne, hvis du ikke kan komme til at markere og/eller udskrive en side (fra internettet eller fra et edb-program).

Når du "står" på siden, trykker du en enkelt gang på tasten: PRINT SCREEN (nr. 3 fra højre

på tastaturet). Tryk på Ctrl+V for at sætte skærmbilledet ind i det ønskede dokument.

2.

Glosetræning. Eleverne arbejder via fx GTPlus, der er et computerstøttet gloseværktøj, med indlæring af de gloser, der er nødvendige for at kunne tale om og evt. give resumé af ugens tekst. Listen kan være udarbejdet af underviseren eller af grupper af elever.

GTPlus giver den enkelte elev mulighed for at repetere det antal gloser netop han/hun kan magte, da de selv skal indskrive deres gloser og derved opretter deres egen ordforrådskasse.  

Der kan indskrives max. 30 gloser ad gangen/pr. kasse. Når eleverne har oprettet en eller flere kasser/glosekartoteker, kan de gå over til glosetræningsdelen, der er opbygget således, at eleverne ikke risikerer at spilde tid på at arbejde med de gloser, de efterhånden kan men ”høres” i de gloser, de endnu ikke har indlært. Forhandler: GtPlus, gbc.design@email.dk, http://gbc.design.homepage.dk . Skolelicens: kr. 3.500- for 1 sprog; kr. 500 pr. ekstra sprog.  Der findes også øvelser i glosetræning på nettet, se eksempler herpå i bilag 1.

3.

Udvalgte sproglige øvelser på nettet til træning af de fire sprogfærdigheder. Der er flere end man tror!! Se eksempler herpå i bilag 1.

4.

Udvalgte webadresser til træning af ”skimning” af tekster/materiale og til

informationssøgning. Se evt. under Elektroniske temaforløb.

5.

Brug af specielle søgemaskiner og metacrawlers. Se eksempler i bilag 1.

6.

Elektroniske ordbøger der anvendes både til repetition af udtale,  til repetition af verbernes bøjning, og i forbindelse med udarbejdelse af (dele af) skriftlige opgaver. Der findes også elektroniske ordbøger på nettet, dog ikke fra dansk til fremmedsprog. Se eksempler i bilag 1.

7.

Retteprogrammer.  Elevopgaverne afleveres evt. på diskette eller sendes til lærerens e-mail adresse, hvorefter læreren retter dem fx via WORDs effektive kommentarværktøj, hvor man kan bruge funktionen ”Kommentar”, der findes under ”indsæt” i værktøjslinjen. Højreklik på et tomt sted i WORDs værktøjslinje og aktiver ”korrektur”. Derved dannes ny værkstøjslinje med de nødvendige ikoner. Alternativt kan man bruge det elektroniske

Document info
Document views96
Page views96
Page last viewedTue Jan 17 15:29:51 UTC 2017
Pages28
Paragraphs699
Words7736

Comments