X hits on this document

335 views

0 shares

0 downloads

0 comments

2 / 68

ESIPUHE

Diabeteksen hoidon ja ehkäisyn hankkeet kansissa

DEHKO on Suomen kansallinen diabetesohjelma (DEHKO 20002010), jonka toteutuksen kolme pääaluetta ovat tyypin 2 diabeteksen ehkäisy, diabeteksen hoidon ja hoidon laadun kehittäminen sekä diabeetikon omahoidon tukeminen. Dehkossa on asetettu 13 näihin alueisiin liittyvää tavoitetta ja esitetty terveydenhuollolle, Diabetesliitolle sekä muille toimijoille 25 toimenpide-esitystä tavoitteisiin pääsemiseksi vuoteen 2010 mennessä.

Dehkon ehkäisyohjelmaa toteuttava Dehkon 2D-hanke (20032007) keskittyy tyypin 2 eli aikuistyypin diabeteksen ehkäisyyn. Ehkäisyohjelma on viitoittanut hankkeelle kolme tietä, joita ovat väestöstrategia, korkean riskin strategia ja varhaisen diagnoosin ja hoidon strategia. Dehkon 2D-hanketta toteutetaan viidessä sairaanhoitopiirissä: Pirkanmaan, Etelä-Pohjanmaan, Keski-Suomen, Pohjois-Pohjanmaan ja Pohjois-Savon sairaanhoitopiireissä.

Dehkon toteutusta koordinoi ja diabetesohjelman valtakunnallisista hankkeista vastaa Diabetesliitto. Ohjelman rahoittavat Raha-automaattiyhdistys ja diabetesta lähellä olevat yritykset.

Dehkon toteutumista seurataan säännöllisen ulkopuolisen arvioinnin, Dehko-raporttien, Diabetes- barometrin, vuotuisen toimijasymposiumin ja määrävälein järjestettävien Dehko-päivien avulla.

Kansallisen diabetesohjelmamme suurkatselmus, Dehko-päivät, kokosi 7.8.2.2006 diabeteksen ehkäisyn ja hoidon asiantuntijat jo toisen kerran Tampereelle arvioimaan Dehkon toteutumista.

Yli 900 osallistujan, 70 luennoitsijan ja noin 30 näytteilleasettajan valtakunnallisen tapahtuman posterinäyttelyssä oli mahdollisuus tutustua kymmeniin eri puolella Suomea toteutettuihin Dehko- ja Dehkon 2D –hankkeisiin.

Dehkon ja Dehkon 2D:n hanke-esittelyyn osallistui kaikkiaan 71 hanketta. Sekä palkitut että arjessa muuten hyviksi koetellut hankkeet esitellään tässä Dehko-sarjan julkaisussa.

Hankkeet on jaoteltu julkaisuun hieman eri tavoin kuin Dehko-päivillä. Ne on lisäksi luetteloitu julkaisun lopussa myös alkuperäisen luokituksen mukaan.

Toivotamme lukijoille kiinnostavia lukuhetkiä, hankkeista välittyy innostunut ja ammatillinen ote.

Leena Etu-Seppälä Pääsihteeri Diabeteksen ehkäisyn ja hoidon kehittämisohjelma, Dehko Suomen Diabetesliitto ry

Timo Saaristo Valtakunnallinen koordinaattori, ylilääkäri Dehkon 2D –hanke Suomen Diabetesliitto ry

2

Document info
Document views335
Page views337
Page last viewedTue Jan 24 03:05:15 UTC 2017
Pages68
Paragraphs1275
Words27155

Comments