X hits on this document

PDF document

met Nieuwjaarsgroet en jubileumcadeau - page 7 / 44

140 views

0 shares

0 downloads

0 comments

7 / 44

23 t/m 26 januari 2015

Leiden

Sjostakovitsj Weekend

Vrijdag 23 januari reist u op eigen ge- legenheid naar Leiden. ’s Middags krij- gen we een rondleiding in de Hortus Botanicus. De oudste botanische tuin van Nederland is gesticht door de Uni- versiteit Leiden in 1590. De beplanting heeft veel veranderingen ondergaan, toch zijn er nog veel oude bomen te bewonderen. Het Brodsky Quartet ver- tolkt dit weekend alle vijftien kwartet- ten van Sjostakovitsj in de Stadsgehoor- zaal. Het Brodsky Quartet is in de loop van de jaren uitgegroeid tot een soort merknaam die staat voor bevlogenheid en topkwaliteit. De vier strijkers be- heersen het volledige repertoire voor strijkkwartet, inclusief zijpaden naar de popmuziek en avant-garde, maar als er één componist is die de identiteit van het kwartet in hoge mate bepaalt, dan is het wel Dmitri Sjostakovitsj. Als onderdeel van dit bijzondere weekend organiseert Studium Generale twee le- zingen. Leo Samama zal het weekend openen met een musicologische inlei- ding voor het avondconcert.

Zaterdag 24 januari kunt u ‘s ochtends in het Rijksmuseum van Oudheden op een grote tentoonstelling over Cartha- go kennismaken met de archeologische rijkdom en roemruchte geschiedenis van een van de spraakmakendste ha- vensteden uit de oudheid. Carthago werd rond de 9e eeuw voor Christus gesticht door de Feniciërs. Na de ver- overing door de Romeinen groeide de plaats uit tot derde stad van het Ro- meinse rijk, na Rome en Alexandrië.

Tussen het middag- en het avond- concert geeft Otto Boele, universitair hoofddocent Russische letterkunde aan de Universiteit Leiden, een lezing met als titel 'Dmitri Sjostakovitsj - car- rière van een overlevingskunstenaar?'. Bij het begrip 'Sovjetkunst' denken wij al snel aan bombastische muziek. Maar vooral denken we aan de vele kunste- naars die zich niet aan de voorschriften van het socialistisch-realisme wensten te houden en daar een hoge prijs voor moesten betalen. De geschiedenis van

de van

Sovjetkunst is er dan onverdraagzaamheid

vooral een en mense-

lijk die

leed. Paradoxaal genoeg laat juist intolerantie zien hoe groot het be-

lang was hechtten

dat de autoriteiten en hoe ruimhartig

aan kunst gehoorza-

me

kunstenaars

werden

beloond.

Ook

Dmitri

Sjostakovitsj

heeft

die

grilligheid

van het artistieke ondervonden.

klimaat

aan

den

lijve

Zondag 25 januari staat het ochtend- concert in het teken van de strijkkwar- tetten 11 t/m 14 van Sjostakovitsj. 's Middags sluit het Brodsky Quartet dit bijzondere festival af met zijn tiende en met zijn laatste, vijftiende, strijkkwartet.

Maandag 26 januari krijgen we ’s och- tends een rondleiding in de Leidse Schouwburg, het oudste theater van Nederland. Het gebouw ademt 300 jaar historie en fluistert verhalen uit lang vervlogen tijden. In de loop van de dag reist u op eigen gelegenheid terug naar huis.

Basisreissom per persoon Eenpersoonstoeslag

495,= 150,=

Stel zelf uw muziekprogramma samen:

23/01 23/01 24/01 24/01 24/01 25/01 25/01

Lezing Leo Samama Strijkkwartetten 1-3 (Sjostakovitsj) Strijkkwartetten 4-6 (Sjostakovitsj) Lezing Otto Boele Strijkkwartetten 7-9 (Sjostakovitsj) Strijkkwartetten 11-14 (Sjostakovitsj) Strijkkwartetten 10 en 15 (Sjostakovitsj)

incl. incl. incl. incl. incl. incl. incl.

Brodsky Quartet

  • Muzikaal weekend in Leiden

  • Brodsky Quartet speelt alle strijkkwartetten van Sjostakovitsj

  • Lezingen door musicoloog Leo Samama en Ruslandkenner Otto Boele

Hortus Botanicus Leiden

Dmitri Sjostakovitsj

Inbegrepen in basisreissom: 3 overnachtingen in het 4-sterren Hamp- shire Hotel Fitland Leiden • Vervoer ter plaatse (indien van toepassing) • 3 diners of lunches in goede restaurants • Excursiepro- gramma (incl. entrees) • Deskundige reisleiding door MUSICO-eigenaar Taco Stronks

Overige informatie: Exclusief overige maaltijden, consumpties & uitgaven van persoonlijke aard • Meer informatie op www.musico.nl

7

MUSICO Reizen

MUSICO Luxe

MUSICO Thema

MUSICO Basis

Document info
Document views140
Page views140
Page last viewedThu Jan 19 21:17:20 UTC 2017
Pages44
Paragraphs2072
Words26197

Comments