X hits on this document

PDF document

Índex de Proves : - page 22 / 31

247 views

0 shares

7 downloads

0 comments

22 / 31

visita el Fòrum de Psicologia de la UOC

 • 8.

  Què entenem per Zona de Desenvolupament Pròxim?

  • a.

   Que el coneixement es produeix gràcies a una col·laboració en tasques típiques i una comprensió intersubjectiva d’aquestes tasques.

  • b.

   Que el coneixement es produeix a través de l’acció de l’infant amb instruments inanimats.

  • c.

   Que aquesta Zona representa el nucli de persones amb qui el nen/a hi té més relació i amb qui ha desenvolupat un vincle afectiu.

  • d.

   Que el nen/a ha de tenir pròxim a ell/a estímuls que l’animin a moure’s i així desenvolupar-se de forma psicomotriu.

 • 9.

  Com anomenem les primeres maneres d’interlocució?

  • a.

   Microdiàlegs

  • b.

   Contradiàlegs

  • c.

   Protodiàlegs

  • d.

   Converses dialogades

 • 10.

  Senyala l’afirmació certa respecte el desenvolupament sexual:

  • a.

   No és fins després dels 12 anys es manifesta l’interès sexual dels nens i nenes.

  • b.

   A partir dels 2 anys, quan l’infant és capaç d’establir categories, aquest es comença a veure si mateix com a home o dona.

  • c.

   La televisió no actua com una influencia socialitzadora en el cas del desenvolupament sexual.

  • d.

   En la societat occidental, els nens i les nenes no podran captar el significat del que és la sexualitat a partir de la relació dels seus pares i de la seva manera de viure la sexualitat.

PREGUNTA DE RESPOSTA CURTA (20%): Quina importància té la socialització en el desenvolupament cognitiu i emocional dels nens i de les nenes?

Respon a la pregunta fent referència, com a mínim, a les idees principals de dos dels autors treballats en les PACs, en un mínim de 8 línies i un màxim de 15 .

Resposta: Per a poder explicar de quina manera una persona es socialitza, o dit d’una altra manera, adquireix uns

determinats psicològiques.

models de comportament,

valors,

símbols…

haurem

de

recorre a

diferents teories

El procés de socialització s'inicia en el moment de néixer i continua al llarg de tota la vida de manera que partim de la premissa que la socialització manté relació directa amb el desenvolupament humà.

L'aprenentatge de la informació cultural que té lloc en el procés de socialització es realitza amb la repetició d'actes que són presentats pels diferents agents de socialització (família, escola, mitjans de comunicació, religió…).

Els treballs de Freud i Piaget han ressaltat la importància del procés de socialització, mitjançant el qual les normes socials són interioritzades , assimilades i incorporades per la personalitat psíquica, fins a convertir-se en part integrant de la mateixa. De manera que ells aporten que és durant la infància quan la socialització actua amb més intensitat.

Segons Freud, en els primers anys de vida sorgeix una nova estructura dins la ment humana: el super-jo. Aquesta nova estructura és resultat del procés de socialització, en ella s'interioritzen les normes socials adquirides en els primers anys. És el moment del naixement de la consciència. Aquestes regles morals s'enfronten amb els desigs naturals de l'home, creant un conflicte entre el que vols fer i el que la consciència en permet fer. Conflicte que persistirà al llarg de les nostres vides . Al mateix temps aquesta interiorització dels valors del nostre entorn més proper, la família, farà possible la vida en societat.

Jean Piaget va estudiar les primeres fases del desenvolupament del nen. En les primeres fases el nen comença a distingir entre objectes inerts i objectes socials. És en aquest període quan interioritza un codi moral i sense que existeixi consciència aprèn el que està ben fet i el que està mal fet, el que pot fer-se sense rebre un càstig i el que implica una sanció. Tot aquest procés de transmissió cultural es realitza primer per la interrelació del nen amb la mare i el pare i després amb els germans, parents, amics, de la família. Aquest ordre és del tot flexible i depèn de cada situació familiar. L'infant no interioritza el món dels seus pares, germans, avis, mainaderes… com un món possible sinó que l'interioritza com el món, l'únic món real i possible.

A mesura que la socialització continua, l'infant va entenent que certes actituds i rols determinats es refereixen a una realitat molt més gran que la restringida en el seu entorn familiar. Els àmbits d'influència es van estenent, cada vegada hi ha més grups socials amb els que entra en contacte i poden contribuir a la seva socialització. Les ordres, les prohibicions que l'infant atribuïa als pares, ara s'han transformat en normes i prohibicions generals. En aquest moment les normes i els valors entren a formar part de la consciència individual, actuen com a reguladors de la conducta. L'individu ja no s'identifica únicament amb el seu entorn familiar concret, sinó amb la seva societat.

Actualitzat a 29/08/2009

22/31

Document info
Document views247
Page views279
Page last viewedFri Jan 20 18:15:52 UTC 2017
Pages31
Paragraphs1593
Words16845

Comments