X hits on this document

57 views

0 shares

0 downloads

0 comments

1 / 18

BAKEN I – RIJN- EN BINNENVAARTMUSEUM (1)

Je wandeling start aan het Bonapartedok (2), en wel op de Nieuwpoortkaai. Met hun boeg tegen de kaai – in zeemanstaal: kops afgemeerd – liggen hier drie binnenschepen. Samen vormen ze het Rijn- en Binnenvaartmuseum (1). Ga gerust aan boord en maak kennis met schipper Lionel en zijn vrouw Maria. Zij zullen met plezier op al je vragen antwoorden en uitleg geven.

HET HARDE LEVEN VAN BINNENSCHIPPERS

- Varen met een ‘binnenman’ was en is nog altijd een gevaarlijk beroep. Ontelbare schippers én hun familie stierven de verdrinkingsdood na een aanvaring, een stranding of door het kapseizen (plotseling omdraaien) van hun vaartuig.

Om uiteenlopende gevaarsituaties aan te duiden – motorpech, het in- en uitvaren van de sluizen, elkaar verkeerd passeren enz. – en hun collega’s te waarschuwen gebruikten schippers verschillende soorten dagmerken. Het museum toont enkele exemplaren in het ruim van het schip-met-de-mooie-naam ‘Mon désir’

- Met je pas verworven zeemansbenen ga je vervolgens aan boord van de ‘Liomar’ (jawel, van Lionel en Maria), waar onder meer Belgische scheepsmotoren worden tentoongesteld. Die geven je een goede indruk hoe binnenvaartschepen werden voortgestuwd.

- Aan boord van schip nummer drie, de ‘Angèle’, bevindt zich een cafetaria. Hier maak je aan de hand van een fotocollectie kennis met het (harde) leven van een schippersfamilie. Een filmpje laat binnenschippers aan het woord over hun bestaan.

Boeiend om te weten

Het Rijn- en Binnenvaartmuseum is een privé-initiatief en wordt door vrijwilligers in stand gehouden. Om in het onderhoud van de collectie en de drie vaartuigen te voorzien vinden er jaarlijks ‘Open Scheepvaartdagen’ plaats. Dit volstaat niet om alle kosten te dekken en de collectie eventueel uit te breiden. Meer nog: dit museum is een voorbeeld van erfgoed dat in gevaar dreigt te verkeren.

Terug aan wal is het tijd voor je eerste wedstrijdvraag.

VRAAG 1

Je bent net aan boord van een stalen spits (een binnenvaartuig) uit 1913 geweest, waar je kennismaakte met een deel van de collectie van het Rijn- en Binnenvaartmuseum (1). Neem de 7de letter van de scheepsnaam en noteer die op je antwoordblad achteraan in dit boekje.

Het antwoord gevonden? Prima!

Document info
Document views57
Page views57
Page last viewedFri Jan 20 12:02:45 UTC 2017
Pages18
Paragraphs202
Words5849

Comments