X hits on this document

59 views

0 shares

0 downloads

0 comments

16 / 18

BAKEN X – DE BOEIENWEIDE (17)

DE BOEIENWEIDE VROEGER…

Het verhaal van de Boeienweide begint in 1960, als de roemruchte Mercator uit de vaart wordt genomen. Dat schip was een symbool: van onze koopvaardij, van het maritiem onderwijs in België, van wetenschap (de Mercator ondernam onder meer een wetenschappelijke expeditie naar de Paaseilanden) en van nog veel meer. Zo repatrieerde het schip in 1936 het stoffelijk overschot van Belg der Belgen pater Damiaan.

Zo’n schip mocht niet worden gesloopt of verkocht! Op 25 mei 1961 huldigde de toenmalige prins Albert het op Linkeroever in als museum. De vzw Mercator wilde ook de omgeving van de ‘laatste rustplaats’ van de Mercator in de aandacht brengen. Al in 1961 werd hier een maritiem openluchtmuseum ingehuldigd, met stukken over ‘het leven langs en op de Schelde’: boeien, tonnen, ankers, schroeven, een lichttoren, een kanon enz.

… EN NU

De Mercator rust sinds 1964 in Oostende, een aantal voorwerpen is alweer verhuisd en het museum – in de volksmond ‘de Boeienweide’ – ligt er wat verweesd bij. In de toekomst zal het ‘maritiem openluchtmuseum Boeienweide’ deel uitmaken van het MAS. De ‘weide’ wordt volledig herdacht en heringericht.

VRAAG 9 Op de Boeienweide staat een infozuil. Lees deze aandachtig. Wat is de naam van het maritiem betonningssysteem dat wereldwijd erkend wordt? Neem hiervan de derde letter.

WAT ZIET MIJN OOG (BIS)?

Zo-even keken we op het Zuiderterras op Rechteroever naar waar we nu staan. Ook omgekeerd, van hieruit, is het panorama erg de moeite waard. Nu kijken we naar de Scheldekaaien en de oude stad. Je ziet het hele rallyparcours dat je hebt afgelegd:

helemaal in het Noorden ligt het Bonapartedok, waarachter het Museum aan de Stroom zal komen. Dan volgen het Loodsgebouw, het Maritiem Park en het Nationaal Scheepvaartmuseum (Museum aan de Stroom). De skyline bevat verder vijf monumentale kerken en de Boerentoren, de vele hangars, het wandelterras en ten slotte, in het zuiden, de fonkelende daken van het nieuwe gerechtsgebouw.

VRAAG 10 Als onderdeel van deze rally kwam je voorbij het openluchtgedeelte van het Nationaal Scheepvaartmuseum waar de boten op het droge liggen. Neem de eerste letter van het tweede woord van dit deel van het museum.

HET EINDE

Proficiat! Je bent aan het einde van de rally gekomen. Wij hopen dat je het leuk vond.

Door het oplossen van de vragen, heb je 10 letters gevonden. Daarmee kun je een woord vormen.

Een tip: wat we zoeken bevindt zich op het water.

EN HIER SCHRIJF JE HET WOORD DAT WE ZOEKEN

__________

Document info
Document views59
Page views59
Page last viewedSat Jan 21 09:17:40 UTC 2017
Pages18
Paragraphs202
Words5849

Comments