X hits on this document

66 views

0 shares

0 downloads

0 comments

5 / 18

boeien met een rood licht (met lichtkarakter naar keuze) en voorzien van een even nummer.

- Ligt er op de vaarroute bijvoorbeeld een gevaarlijk wrak, dan kan men dat aan de schepen kenbaar maken met zogeheten ‘kardinale boeien’. Die geven een bepaald (gevaarlijk) punt aan. Ze zijn zwart/geel met een wit licht en liggen in de richting van de vier hoofdwindstreken. Schepen weten dan perfect aan welke zijde ze veilig het gevaarlijke obstakel kunnen voorbijvaren.

- De vaargeul wordt aan de zijkanten aangegeven met ‘laterale markeringen’. Die worden genummerd, te beginnen het dichtst bij de zee en zo stilaan richting haven.

[EINDE KADER]

Boeiend om te weten

Moderne rivierboeien zijn 5 à 6 meter hoog. Ze worden in de rivier verankerd met een lange ketting (ca. 30 meter) en een enkele of dubbele betonnen steen (1,5 à 2 ton). In het water bedraagt hun diepgang ongeveer twee meter. Het licht straalt dus minstens drie meter boven het wateroppervlak. Theoretisch moet dat dan van 3,5 tot 4 zeemijl ver te zien zijn (ca. 7400 meter). De meeste boeien hebben een radarreflector. Het licht wordt gevoed door zonnepanelen. Boeien kunnen ook uitgerust zijn met een misthoorn, klok en fluit.

VRAAG 3

De kunstenaar die het Monument voor de Gesneuvelde Zeelieden (12) maakte – vlak bij het Loodswezengebouw (6) –, vermeldde maar liefst driemaal zijn naam op het monument. Neem de 2de letter van zijn voornaam en vul die in op je antwoordblad.

Document info
Document views66
Page views66
Page last viewedMon Jan 23 17:01:24 UTC 2017
Pages18
Paragraphs202
Words5849

Comments