X hits on this document

56 views

0 shares

0 downloads

0 comments

6 / 18

BAKEN IV – DE ‘OUDENAARDE’ EN DE ‘AMICAL’ (11) / HET MARITIEM PARK (13)

Ga terug naar de straat en vervolg je weg langs het Margueriedokje (10), richting Noorderterras (ook wel ‘Wandelterras Noord’ genoemd). Je loopt even langs de waterkeringsmuur en komt voorbij de ‘laatste rustplaats’ van metalen ex-boeien (9). Dat is op zichzelf een brok maritiem erfgoed die het behouden meer dan waard is. Wandel stroomopwaarts tot aan de stoomsleepboot ‘Amical’ en de mijnenveger ‘Oudenaarde’ (11). Ze liggen aan wat eens de kademuren van de Koolvliet waren. Die zijn gemarkeerd met stroken blauw asfalt.

Voor het Maritiem Park (13), een deel van de collectie van het Museum aan de Stroom/Scheepvaartmuseum (14), ga je straks verder langs het wandelpad.

MIJNEN VEGEN EN BOTEN SLEPEN

- De ‘M 477 Oudenaarde’ is een mijnenveger die zijn werk deed in ondiep water, zoals rivieren en kustgebieden. Het schip werd tussen 1957 en 1959 gebouwd, samen met 15 identieke schepen, op een werf in Kruibeke. De romp is volledig in hout, bedekt met kunststof, en de schroeven en het roer zijn van brons. Hierdoor kon de ‘Oudenaarde’ ongehinderd in een magnetisch mijnenveld opereren. België heeft een stevige reputatie als het op mijnenvegen aankomt.

Even raden hoe lang en hoe breed dit schip is? 34,5 meter lang en 6,7 meter breed.

- De ‘Amical’ (Dordrecht, 1914) was de laatste Belgische stoomsleepboot. Voor W.O.II bestond de vloot binnenvaartuigen vooral uit vaartuigen zonder motor. Om ze op hun bestemming te krijgen werden tegen betaling sleepboten ingezet, zoals de ‘Amical’ er een is. In 1986 schonken de eigenaars hun boot aan het Scheepvaartmuseum.

Deze twee vaartuigen worden door vrijwilligers onderhouden. Dit is opnieuw waardevol maritiem erfgoed, dat echter door een gebrek aan middelen bedreigd is.

Boeiend om te weten

De Belgische Zeemacht – nu officieel ‘Marinecomponent’ – werd na de Tweede Wereldoorlog (1946) opgericht. Haar voornaamste taak bestond erin de kusten en rivieren van mijnen te vrijwaren en konvooien te begeleiden.

Tijdens de Koreaanse Oorlog in de jaren 1950 stuurde de Zeemacht haar troepentransportschip ‘Kamina’ uit. Een gedenkplaat op de kaai (ter hoogte van achterschip van de ‘Oudenaarde’) herinnert daaraan.

SCHEPEN ‘OP DEN DROGE’: HET MARITIEM PARK

In 1974 kreeg het Scheepvaartmuseum van het stadsbestuur het grootste deel van Hangar 22 toegewezen als ruimte voor een openluchtmuseum. Er liggen vandaag allerlei types vaartuigen.

Enkele aanraders (te beginnen het dichtst bij het Steen). Voor de mysterieuze namen van de types verwijzen we je naar de bezoekersgids van het Scheepvaartmuseum:

de prachtige sleepspits ‘Lauranda’ uit 1926, 38,5 meter lang;

de klipperaak ‘Sint Antonius’, die vorig jaar zijn 90ste verjaardag vierde (in gebruik genomen in 1914);

het houten walenschip ‘Cephée’, een jaag- of sleepschip, zoals de ‘Amical’. Schepen zonder motor, zoals dit er een is, werden dikwijls door een paard ‘gejaagd’ (lees: voortgetrokken) langs een jaagpad, als de schipper dit kon betalen. Anders was slepen vrouwen- en kinderwerk. De ‘Cephée’ heeft daarom halfweg of midscheeps een… paardenstal. De schippersfamilie sliep in het vooronder (de boeg) of buiten aan dek;

de riviersnelboot ‘P 905 Schelde’ maakte deel uit van de Rijnflottielje. Die werd in 1953 door de Belgische Zeemacht opgericht om op de Rijn te patrouilleren. De ‘Schelde’ moest echter onmiddellijk worden ingezet bij de grote overstroming van 1953 in Zeeland (Nederland) en was ook actief in Belgisch Congo. Het interieur is vrijwel intact. Dat zie je als je aan boord gaat;

de collectie vissersvaartuigen bevat een palingschuit, een jol en de hoogaars BRU 24, die vooral voor de mosseloogst en garnalenvangst werd ingezet;

ten slotte is er het ruime assortiment kleine vaartuigen: van roeiboten, bijboten en reddingsboten tot pleziervaartuigen. Het kajuitjacht ‘Het Gilde’ verdient je speciale aandacht. Het is een

Document info
Document views56
Page views56
Page last viewedFri Jan 20 06:10:04 UTC 2017
Pages18
Paragraphs202
Words5849

Comments