X hits on this document

63 views

0 shares

0 downloads

0 comments

7 / 18

omgebouwde reddingssloep van de legendarische ‘Belgenland II’, waarover je meer verneemt in het Scheepvaartmuseum.

Boeiend om te weten I

Kijk ook eens naar het afdak dat al dit moois beschermt. Het is op zichzelf een stuk erfgoed en dateert van het eind van de 19de eeuw. Er verrezen toen op de kade 27 van deze afdaken. Daarvan zijn er al een aantal afgebroken. Afdak 22 is een van de gaafst bewaarde. Aan de kant van de stad zijn de ‘frontons’ kunstig uitgewerkt: je ziet plantenmotieven, een anker en een wapenschild met daarop de attributen van de Romeinse god van de handel Mercurius (de helm met de vleugels). In elke knik van het dak prijkt het schild van Antwerpen.

Boeiend om te weten II

Dit afdakken-verhaal heeft ook een minder mooie kant: afdak 22 staat pal boven de fundamenten van het middeleeuwse Antwerpen. Voor de aanleg van de huidige Scheldekaaien werden vanaf 1877 maar liefst zeshonderd huizen afgebroken en bijvoorbeeld ook wat er nog restte van de oude Sint-Walburgiskerk. Wie dit weet, gaat het Steen misschien met andere ogen bekijken. Het staat er vandaag wat verweesd bij, als enige getuige van een verdwenen stad. Deze drastische en dramatische ingreep – het woord ‘aanslag’ is op zijn plaats – maakte dat Antwerpen en zijn bewoners eigenlijk van de rivier werden afgesneden, tot op vandaag. Van erfgoed in gevaar gesproken… Erfgoed en andere belangen, het blijft vaak een moeilijk huwelijk, zoals handelsgod Mercurius lijkt te willen zeggen.

VRAAG 4 (bij afdak 22, Maritiem Park)

In het Maritiem Park (13) ligt er één zogeheten ‘waal’ (dat is de naam van een scheepstype). Neem de 1ste letter van de naam van dat schip en vul die in op je antwoordblad.

Document info
Document views63
Page views63
Page last viewedMon Jan 23 06:33:04 UTC 2017
Pages18
Paragraphs202
Words5849

Comments