X hits on this document

52 views

0 shares

0 downloads

0 comments

9 / 18

Tijdens de werken aan de waterkeringsmuur kwamen allerlei interessante archeologische vondsten aan de oppervlakte. Zo stootte men op het Steenplein onder meer op massief metselwerk en grote kelders met gewelfzolderingen. (Niet meer te zien.)

Boeiend om te weten

Getijden worden veroorzaakt door de aantrekkingskracht van zon en maan. Omdat de maan dichter bij de aarde staat, is haar invloed tweemaal groter dan die van de zon. Als zon en maan voor een waarnemer op aarde in elkaars verlengde staan, is de aantrekkingskracht groter dan als ze tegenover elkaar staan.

Nu draait de maan in een cyclus van ca. 27,5 dagen rond de aarde. Daardoor komt ze tweemaal (zowat elke 13,75 dagen) in lijn met de zon te staan. We spreken dan van ‘volle’ en ‘nieuwe’ maan. Die standen veroorzaken een hogere getijgolf dan normaal: we noemen dat ‘springtij’. Als zon en maan elkaar tegenwerken (‘eerste’ en ‘laatste’ kwartier), wordt een lagere getijgolf opgewekt: in vakjargon ‘doodtij’.

Per 27,5 kalenderdagen is het dus tweemaal springtij en tweemaal doodtij. Maandagvoormiddag 11 april en maandag 25 april 2005 is het springtij. Het water zal dan in Antwerpen een voorspelde hoogte van respectievelijk 5,79 meter en 5,92 meter boven TAW bereiken.

Mar de hoogte van een getijgolf hangt niet alleen af van zon en maan. Ook de windkracht en -richting spelen een rol. Aanhoudende krachtige winden kunnen het water opstuwen, met extreem hoge waterstanden als gevolg.

VRAAG 5

Aan de voet van de helling naar het Steen (14), tegenover de waterkeringsmuur, vind je, verscholen in de struiken, een gedenksteen. Noteer de 1ste letter van de eerste voornaam van de man voor wie hij is opgericht op je antwoordblad.

Document info
Document views52
Page views52
Page last viewedTue Jan 17 23:35:35 UTC 2017
Pages18
Paragraphs202
Words5849

Comments